Пловдивски археолози започват разкопки край връх Драгойна през август

17:35, 18 юни 15 / Култура 25 924 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Има вероятност разкопките край връх Драгойна да започнат още през месец август." Това заяви специално за Topnovini.bg пловдивската археоложка от Регионалния археологически музей в Пловдив Елена Божинова.

Както вече Topnovini.bg съобщи, с решение на Министерския съвет Регионалният археологически музей получи правото да проучва находките край Драгойново за срок от 3 години.

Заради промени в Закона за горите процедурата по издаване на разрешително за каквото и да е проучване в територия, която е в Държавен горски фонд, е станала доста усложнена.

"Около година събирахме документи, за да получим такова разрешение. През септември м.г. документите бяха внесени в Агенцията по горите, откъдето вече те отиват в Министерския съвет за одобрение. Вчера от ваша публикация разбрах, че сме получили разрешение за нови проучвания", каза Елена Божинова.

Поради изчакването на този документ разкопките през 2014 г. са били прекъснати (след 10-годишно ежегодно проучване) и финансирането от Министерството на културата (МК) в размер на 10 хил. лв. не е било усвоено.

"Тази година МК не подкрепи проекта на връх Драгойна, за сметка на това пък има разрешение за проучване от страна на Министерството на земеделието и храните", уточни археоложката.

По думите й от музея не са очаквали решението на МС да излезе сега и са правили планове разкопките да стартират на 15 септември и да продължат до 15 октомври т.г.

"Сега обаче можем да започнем по-рано, през август евентуално. Така отново ще имаме възможност да използваме училището в село Драгойново като база за екипа и няма да попречим на подготовката и протичането на учебния процес, който стартира през септември", допълни тя.

Елена Божинова е ръководила редовни археологически разкопки край Драгойна повече от 10 години. Сега тя отново ще сформира екип и ще търси нови открития на връх Драгойна.

"Всъщност право за ползване е дадено за обекта на връх Драгойна - крепост от късната бронзова и желязната епоха, а не за обекта в местността Хасаря. Последният се намира в подножието на върха", уточни Божинова. "Веднага след като са готови договорите, ще знаем кога точно ще можем да започнем същинската работа. Ще сформираме качествен екип от археолози, студенти и ученици", каза археоложката.

Връх Драгойна е един от най-северните ридове на Родопите между село Драгойново и село Буково. Там е открита и една от най-големите тракийски крепости в Южна България. Макар да е висок едва 813 м, той се извисява над Тракийската низина и има стратегическа позиция с поглед върху територия с диаметър над 100 км.

Днес в района на връх Драгойна могат да се видят камъни, на които древна ръка е написала паметни бележки: "Тук през 1832 г. Ангел войвода решава да стане хайдутин". Впечатляващи са масивните изсичания на скалите и мегалитните градежи. Според учените тъкмо в околностите на Драгойново за първи път са намерени доказателства за съществуването на култура през Х век, в която мирно са съжителствали българи и ромеи.

В района са открити уникални скални двуезични надписи. Най-големият от тях е от 17 реда, в който част от думите и буквите са от гръцката азбука, а другите са изписани на кирилица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама