С дрон пазят 19 пловдивски села от пожари и крадци

08:13, 05 юли 15 / Любопитно 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С дрон ще пазят 19 пловдивски села от пожари и крадци. Това ще е възможно благодарение на спечелен европроект от Община "Марица" за противопожарна безопасност по Програмата за развитие на селските райони на обща стойност от 100 хил. лв., съобщава в. "Труд".

С дрон ще се пазят горите от пожари, а така също къщите и нивите на хората в 19 пловдивски села на територията на Община "Марица" от крадци и разбойници.

Високотехнологичното устройство, което е последен писък на техниката, може да се издига на височина до 600 метра, да прави снимки и да извършва видеонаблюдение. С малката бяла летателна машинка ще работят двама служители на Община "Марица", които в момента карат обучителен курс.

"Не може да не съм горд, че нашата селска община е първата у нас, която ще разполага с най-модерна техника за наблюдение от въздуха и заснемане. Не сме дали дори и стотинка за дрона, но ако този пилотен проект се окаже успешен, наесен ще инвестираме пари за закупуването на още 1-2", коментира кметът Димитър Иванов.

В сумата от 100 хил. лв. освен самия дрон включва изграждане на 2 наблюдателни кули в горските масиви край село Маноле, специално оборудване и противопожарно облекло за двама души, лаптоп, 5 бинокъла с много добра резолюция и др.

"Техническите параметри на дрона са толкова добри, че с тях спокойно можем да покриваме цялата община с площ от 342 кв.км при евентуални пожари, бедствия, както и да сме в помощ с него на полицията при разкриването на кражби", твърди пиарът на Община "Марица" Христо Андреев, шеф на Съюза на мелничарите в България.

Близо 1500 рокери от цяла България се изсипаха през уикенда на територията на Община "Марица" за традиционния събор на мотобратството в местността "Синята вода" между селата Калековец и Стряма. Той бе открит от поп Станчо и от кмета на "Марица" Димитър Иванов, който пристигна яхнал мощна японска машина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама