Дворът на ОУ "Гео Милев" в Белозем се превърна в биоградина за подправки (снимки)

08:57, 08 юли 15 / Любопитно 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В модерна биоградинка за подправки се превърна част от двора на Основно училище "Гео Милев" в село Белозем, Пловдивско. За придобивката се похвали директорката на школото Мария Александрова.

По думите й голямата цел на училището е в следващите две години да бъде изградена миниботаническа градина за подправки.

"Така, освен че ще продължи да приютява най-голямата популация от бели щъркели у нас, ОУ "Гео Милев" ще може да се похвали и с "най-вкусната" градина в училищен двор", сподели тя.

Изграждането на градината е започнала още през април. Участие са взели учители, родители и 150 деца. През май биоградината вече бе една от атракциите на международния Фестивал на белия щъркел, разказа още Александрова.

Предстои от ОУ "Гео Милев" да потърсят последващо финансиране, за да продължат да работят за екологичното образование и живот на децата от Белозем.

Белозем е единственото в страната селище, удостоено с приза на авторитетната немска организация EURONATURE "Европейско село на белия щъркел". В селото се намира най-голямата гнездова популация на бели щъркели -  34 двойки. 22 от тях са разположени на покрива на ОУ "Гео Милев". Ежегодно между 80 и 100 щъркели  съжителстват в хармония с децата.

Училището разполага с голям двор от 19 декара площ, в който е разположен единственият в района на Белозем модел на миниферма с червен калифорнийски червей за производството на екологично чист биотор. От училището са инвестирали и в подземна напоителна система, осигуряваща вода до всяка точка на двора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама