Сезират Цацаров за обществени поръчки в Пловдив

12:06, 15 юли 15 / Политика 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на Патриотичния фронт (ПФ) ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров и пловдивската Окръжна прокуратура за обществени поръчки с пряко договаряне в Пловдив. Това съобщи общинският съветник Слави Георгиев, като уточни, че сигналът вече е изготвен от юристи и до дни ще бъде входиран в прокуратурата.

Групата общински съветници на Патриотичния фронт е задала питане в Общинския съвет какъв е броят на обществените поръчки в Пловдив от началото на мандата на кмета Иван Тотев и колко от тях са с пряко договаряне. Отговорът на ресорния зам.-кмет Димитър Кацарски бил, че от ПФ трябва сами да се информират от сайта на Агенцията по обществени поръчки (АОП) за това какъв е видът на процедурите, обявени за Пловдив.

За периода от ноември 2011 г. до 1 октомври 2014 г. на страницата на Община Пловдив не е публикуван нито един договор, сключен с изпълнител на проект, подчерта бившата кметица на пловдивския район "Западен" Десислава Желязкова. Тя уточни, че след 1 октомври 2014 г. цялата информация за обществените поръчки действително се публикува на сайта на АОП, но не и за процедури преди тази дата.

"Кметът бързаше да стартира непрозрачно договаряне без обявление със строителя на Зоологическата градина точно 24 часа по-рано, на 30 септември 2014 г., което му позволи да не публикува този договор и той да остане скрит от обществото", каза още Желязкова.

От ПФ са категорични, че Община Пловдив като възложител попада сред челните места в списъка на АОП с възложители, които не са изпратили информация за своите проведени поръчки. От над 15 процедури, и то без да се включват тези от последните шест месеца, 10 са чрез договаряне без обявление, уточни Желязкова. По думите й при тези процедури непредставянето на информация как е била завършена поръчката е пречка АОП да сезира Сметната палата, както и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши служебна проверка. "Дали точно това не е причината Община Пловдив да не предоставя тази информация", пита Желязкова.

Два от най-големите проекти в Пловдив през мандата на кмета Иван Тотев - реконструкцията на Цар-Симеоновата градина и Зоологическата градина, са извършени след пряко договаряне без обявление и са спечелени от една и съща фирма - "Запрянови 03".

Според ПФ при проверка на документацията е открито несъответствие с изискванията на ЗОП кога една поръчка може да мине на пряко договаряне без обявление. При провеждане на открита процедура, ако участниците не отговарят на условията, ЗОП разрешава да се извърши втора процедура по обявление без договаряне. Но в този случай вече не може да се канят участвалите фирми, тъй като те не отговарят на условията от първото обявление, уточни Желязкова. По думите й именно това законово положение е нарушено, като е направено пряко договаряне със "Запрянови 03", при положение, че компанията не е отговаряла на изискванията при откритата процедура.

"Пускаме сигнала и до главния прокурор, защото не сме сигурни дали на местно ниво сигналът ще бъде разгледан толкова сериозно", коментира от своя страна лидерът на ВМРО в Пловдив Александър Сиди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама