Пловдивчани гледат "Дякон Левски" в последната филмова нощ във Филипополис

12:08, 30 юли 15 / Култура 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съкратената версия на "Дякон Левски" ще гледат пловдивчани в последния ден на "Филмови нощи във Филипополис", съобщиха организаторите на кинофестивала.

Прожекцията започва тази вечер от 21,15 часа. Режисьорът Максим Генчев повежда зрителя през живота на Апостола като през житие на светец – от детството, през борбата до бесилото. Това е историята на Левски такава, каквато никой досега не я е разказвал в кратка версия.

"Голямата любов, саможертвата, себеотрицанието, провиждането в бъдещето на България и безпределната вярност към народа са стъпала не към бесилото, а към свободата и безсмъртието. Един йеродякон ще захвърли расото, за да тръгне сам из поробената си родина, ще създаде 400 тайни революционни комитета, ще пробуди хората, ще им даде вяра в собствените сили през 19 век, когато България е в мрака на турското робство. Дякон Левски е най-светлият син на България. Той е жив във всеки от нас. Този филм ни заклева да не го забравяме", разказва самият Максим Генчев.

Последната късна прожекция на кинофестивала започва от 23,20 часа. Даниел Отьой е режисьор и същевременно играе главната роля в "Мариус". Филмът се развива на красивия фон на старото пристанище на Марсилия - в бар, ръководен от Сезар и неговия син Мариус, който е мечтател и обича да се взира в морето и да следи десетките кораби, които отплават към далечни земи, мечтаейки да попадне на някой от тях. Фани е симпатично момиче, което продава миди пред бара и е тайно влюбена в Мариус. Когато момчето най-сетне получава шанс да се качи на един от корабите, Фани му разкрива любовта си.

Билети се продават на касата на лятно кино "Орфей".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама