Пловдивчани плажуват на брега на Марица

07:44, 02 авг 15 / Култура 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът "Плажът на Марица" се открива официално днес в Пловдив. Началото е в 18 часа на южния бряг, в пространството между Пешеходния мост и моста на Панаира.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, целта е да се възстанови една отколешна пловдивска традиция. Първите пловдивски публични бани край Марица датират още от 1882 г. В десетилетията след това няколко други плажа отварят врати на различни места край реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани.

След 70-те години на ХХ век интересът към тях значително намалява. В днешно време почти никой не ходи на реката освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив.

Новият плаж ще предложи на гостите си бар, три басейна, а от септември ще заработи и отворена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекции.

Проектът е инцииран от организаторите на фестивала One Architecture Week, който ще се проведе от 18 до 27 септември в Пловдив. Тазгодишната тема на международния форум е "При-общената река". В нея се обръща специално внимание на Марица и вписването ѝ в културния и социален живот на Пловдив.

Плажът на Марица е временна конструкция, която ще съществува от 2 август до 30 септември. След края на фестивала тя ще бъде премахната, но амбицията на организаторите е тази инициатива да се повтаря всяко следващо лято.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама