Георги Търновалийски: В централната и в местната власт ГЕРБ трупа огромни дългове

15:24, 03 авг 15 / Политика 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Приключи един натоварен с много очаквания за реформи политически сезон, но обществото си остана само с очакванията." Така пловдивският депутат Георги Търновалийски оцени пленарната сесия на 43-тото Народно събрание на пресконференция днес в Пловдив.

По думите му за "БСП Лява България" е било ясно още в самото начало на това правителство, че реформи няма да има, но с бюджет 2015 това било потвърдено. Във финансовата рамка на държавата няма заложен нито лев за реформи, припомни Търновалийски и подчерта, че без финансово обезпечение не може да се реализира нито една реформа.

На този фон се формира огромен бюджетен дефицит, което доказва, че управляващите нямат идея и не знаят как да подобрят финансовото състояние на държавата, изтъкна финансистът Търновалийски. Той подчерта, че скандално изтегленият заем от 16 милиарда ще бъде използван за покриване на дефицити, вместо за съживяване на икономиката и благосъстоянието на българските граждани.

"За сметка на това обаче бързо и с недомислена законодателна промяна смениха управителя на Сметната палата, който трябва да скрие какво върши правителството. Назначиха и нов управител на НЗОК, но положението в Касата продължава да се влошава. За капак гласуваха за нов говерньор в БНБ със стар Управител съвет", допълни Георги Търновалийски. По думите му кризата в КТБ не е станала без знанието на подуправителите, които бяха наградени с нов шестгодишен манадат, вместо да бъдат наказани.

Всичко това обаче стана с ясната подкрепа на ДПС, акцентира пловдивският депутат и като най-пресен пример посочи "т.нар съдебна реформа". Той я нарече "един фарс, един водевил с участието на движението, което не остави никакво съмнение за ролята и тежестта, които имат във втория кабинет на Борисов".

Георги Търновалийски разкритикува реформите на Москов и Калфин, като отбеляза, че и двете не са в интерес на хората. С приетите на първо четене промени в Закона за лечебните заведения се отваря вратата за приватизация, сливания и закривания на болници, разбиване на системата, ограничен достъп на пациенти до здравни грижи. Приетите на първо четене поправки в Закон за социалното осигуряване обричат българските граждани да работят до гроб, смята Търновалийски. Той изрази надежда, че в следващия политически сезон ще бъде чута опозицията, която се представлява единствено от БСП.

Пловдивският народен представител отчете, че левицата е изпълнила предизборните си ангажиментите за внасяне на законопроекта за облагане доходите на физическите лица. "Ако "лявата" АБВ ни беше подкрепила, сега щяхме да имаме по-справедливото прогресивно подоходно облагане", посочи Търновалийски. Той нарече успех за социалистите приемането на Закона за търговските вериги - друг предизборен ангажимент на социалистите. "В последната парламентарна седмица получихме подкрепа на искането ни към правителството да внесе мерки за справяне с демографската криза", сподели пловдивският народен представител.

Търновалийски анализира и местната власт, която по думите му има същият управленски маниер като централната. За пореден път депутатът акцентира върху изгубените стратегически за града европейски проекти, от които следват и пропилените за пловдивчани възможности. "Неефективното харчене на пари и задлъжняването с огромни кредите са патент на ГЕРБ за всяко ниво на управлението", стана ясно от думите му.

Според Търновалийски в Пловдив примерите са много - от кръговото кръстовище до Водната палата, през фонтаните до многократните некачествени ремонти на централните булеварди. По думите на депутата Община Пловдив ще има огромен проблем с велоалеите, защото проектът се изпълнява по ужасен начин. Закриването на Белодробна болница и две училища в Пловдив са символ на този кметски мандат, завърши депутатът от БСП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама