И хората на Славчо Атанасов сигнализират РДНСК за Зоологическата градина в Пловдив

15:44, 03 авг 15 / Политика 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Незаконното строителство на зоокъта за пореден път показва стила на сегашното управление на Община Пловдив. Поведението на Иван Тотев и на неговия екип силно наподобява на скакалци, нахлули да оберат реколтата и да си заминат, сякаш тези хора не са пловдивчани." Това заяви на пресконференция днес общинският съветник от Патриотичния фронт (ПФ) Слави Георгиев.

"Във връзка с незаконното строителство на новия зоопарк подаваме сигнал до РДНСК", съобщи бившият кмет на район "Западен" Десислава Желязкова. В сигнала патриотите ще посочат, че строителството е започнало месец преди датата, разрешена за това, и преди да е поставена информационна табела на обекта.

Фирмата, спечелила строителния надзор в голямата обществена поръчка на Община Пловдив, е "Корект консултинг" ООД - София, а след това изпълнението на надзора е поверено на фирма "Агроводинвест", която се е класирала едва на пето място с цена доста над обявената в поръчката, показа документи Желязкова.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, миналата седмица Желязкова и група еколози направиха проверка на място, при която се натъкнаха на явни закононарушения. Изграждането на обекта е вече на ниво изливане на фундаменти, а информационна табела все още нямаше поставена. Според експертите тя трябва да бъде сложена, преди да започне разчистването на строителната площадка. Табелата беше монтирана на 30 юли 2015 г.

"При посещението си ден по-рано с природозащитниците установихме, че са изсечени над 300 дървета, при това със заповед на районния кмет на "Западен", според която трябва да се премахнат изсъхнали и особено опасни дървета", посочи още Желязкова. На практика е унищожена огромна площ гора, при това без заповед нито от кмета на града Иван Тотев, нито от ръководството на "Градини и паркове", подчерта тя.

"Тревожното е, че на Иван Тотев не му мигна окото да изсече богатата растителност и спокойно да подложи на унищожение зелената система, вместо да положи усилия да съхрани природните девствени територии в най-зеления район на Пловдив, известен като "белия дроб" на града", коментира Слави Георгиев. Той припомни, че в проекта за нова Зоологическа градина, изготвен в мандата на Славчо Атанасов, не се предвиждаше изсичането на нито едно дърво.

Георгиев припомни, че и на този строителен обект на Община Пловдив изпълнител е фирма "Запрянови 03". "Създава се впечатление, че градската управа полага усилия да осигури работа на една определена фирма, която печели най-големите проекти в последните години - "Запрянови" работеше в Цар-Симеоновата градина и по Пеещите фонтани, сега ще изпълнява също голям проект за билетен и информационен център с кафене на Античния театър", подчерта общинският съветник.

"Фрапиращо е, че и фирмата за строителния надзор на зоокъта - "Агроводинвест", е същата, която е изпълнявала контрола по реконструкцията на Цар-Симеоновата градина и която ще следи изграждането на информационния билетен център на Античния театър, на който по случайност изпълнението отново е поверено на "Запрянови", допълни и Желязкова.

"Всички пловдивчани си спомнят какво се случи с Пеещите фонтани, при това дни след пускането им в експлоатация. Като родител съм притеснена как ще се гарантира качеството на изпълнението на тези обекти, защото изграждането на зоокъта изисква сигурност и безопасност, тъй като основните посетители ще бъдат деца. Кой ще понесе отговорността, ако се случи нещо? Държим законът да бъде спазен, а строителството да бъде спряно, докато не отговори на законовите изисквания", каза още Десислава Желязкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама