Одобриха нови три асеновградски двойки за инвитро процедури

18:08, 26 авг 15 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови три семейства ще получат средства за процедури и дейности по асистирана репродукция, реши на свое заседание днес Общински съвет - Асеновград. Финансовата помощ е в размер на 2000 лева за всяка двойка.

Общо 29 семейства с репродуктивни проблеми са одобрени за финансово подпомагане от Общината в периода от септември 2012 година, когато е приет Правилникът за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Асеновград, до края на юни 2015 година. 13 от тях са кандидатствали за финансова помощ през две календарни години и съответно са финансирани, а 2 семейства са финансирани три пъти - през 2013 г., 2014 г. и 2015 г., разказа преди време кметът на Асеновград Емил Караиванов.

Любопитно е, че две от родените общо 9 бебета са заченати по естествен път след кандидатстване и одобряване за финансиране на инвитро процедура. Останалите 7 са се появили на бял свят с помощта на асистирана репродукция. Бебенцата са 4 момичета и 5 момчета. Очаква се раждането на още две бебета. Успеваемостта на общинската програма за асистирана репродукция е близо 40%, похвалиха се още от градската администрация.

Припомняме, че заради инициативата фондация "Искам бебе" връчи награда "Мисия татко" на кмета на Асеновград Емил Караиванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама