Пловдив отличник в IT сектора, индустрията и нежилищното строителство

17:57, 31 авг 15 25 686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 15 процента са нараснали работните места в секторите на информационните технологии, включително аутсорсинга, в област Пловдив за последните 6-7 години, сочат данни от доклад за регионалното развитие и цената на труда на Industry Watch.

По този показател Пловдив се нарежда веднага след столицата София, където работните места в сектора от 2008 г. насам са се увеличили с 16%. По-слабо е повишението на заетостта в IТ и аутсорсинг сектора във Варна (повишение с 3% спрямо 2008 г.).

Развитието на IТ сектора е съпроводено с рязко увеличаване на търсенето на софтуерни специалисти, което е довело до значително повишаване на заплатите в сектора, сочат още данните от доклада. В периода 2008-2013 г. средната заплата на IТ специалистите в България се повишава с 57%, при среден ръст на заплатите в страната с 42% общо за всички сектори. Сред големите области най-осезаемо се повишават заплатите на софтуерните специалисти в Пловдив (с над 70% за 5 години) и Русе (с 69%). В периода 2008-2013 г. заплатите на наетите в IТ фирми в столицата са се повишили с близо 50%.

Индустрията в България е най-силно развита в област Пловдив и в столицата София, се казва още в доклада. Предприятията в Пловдивско осигуряват заетост на 13% от наетите в индустрията, а в индустриалните фирми в столицата работят 12% от всички наетите в преработващата промишленост в страната. Сред водещите индустриални центрове в България попадат и Благоевград, Стара Загора и Русе.

Сред най-големите области се наблюдава и друга зависимост. Делът на заетите хора без висше образование в традиционно финансираните от публичния сектор озеленяване, почистване, събиране на отпадъци, поддръжка на ВиК мрежа се различава по региони, като от големите области е най-нисък в Пловдив (около 1.5%) и достига 3.4% в Плевен.

Същевременно в областите с нисък дял на заетост в тези браншове се наблюдава висок дял на заетите в преработващата индустрия.

От една страна, в регионите с концентрация на промишлени предприятия има повече заетост за нискоквалифицирани работници, което означава по-малко необходимост проблемите на безработицата да се решават с различни програми в типичните браншове, издържани от общините.

От друга страна, може да се окаже, че именно заради активното наемане на хора без висше образование в различни публично финансирани проекти в някои региони, там "остават" по-малко свободни работници за бъдещи потенциални частни индустриални инвестиции

Много бърз ръст на заплатите - около 19-22 процента за две години, за нискоквалифицирания персонал се наблюдава в Пловдив, сочат още данните от доклада. Най-високо е заплащането в този сегмент в София - около 750 лв./месец след данъци и осигуровки за базовия персонал и около 850 лв. за персонал със среден профил.

Пловдивска област е и национален лидер в нежилищното строителство - с 14% от общата разгъната застроена площ (РЗП) на нежилищни сгради в страната. Следват столицата София - с 13% от РЗП на разрешенията за нежилищно строителство за последните 12 месеца, Бургас - с 8%, Пазарджик и Стара Загора - с по 7%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама