"България строи": Българските клъстери улесняват инвеститорските намерения

16:43, 03 сеп 15 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българските клъстери играят важна роля в улесняване реализацията на инвеститорските намерения. Това стана ясно на стартиралия в Пловдив днес инвестиционен форум "България строи".

"Някои неща нямаше да се случат, ако не бе инициативата на "Клъстер проектиране и строителство", коментира инж. Пламен Панчев - председателят на управителния съвет на "Клъстер проектиране и строителство", организатори на събитието. "Така например имаше наредба, която усложняваше заустването на отпадъчните води на предприятията, дори и на общинските пречиствателни станции. Това естествено рефлектираше върху предприемаческия интерес. С юридическа компания "Респект консулт", член на клъстера, в партньорство с Областна администрация - Пловдив, и  Министерството на околната среда изчистихме този казус. Наредбата бе променена и всички работят по-лесно - и бизнес и местна власт", подчерта той.

По думите на Панчев една от основните задачи на клъстера е съединяването на образованието с бизнеса.

"Бизнесът има желание да вкара и учениците, и студентите в предприятията", посочи още той. "Доволен съм, че със създаването на клъстера общинската власт, бизнесът и учебните заведения заработиха заедно", изтъкна инж. Панчев и съобщи новината, че осемнадесетте фирми, НПО и висши учебни заведения - основатели на клъстера, скоро ще се присъединят още пет.

"Организациите "Клъстер проектиране и строителство" и "Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив" инициираха обособяването на "Тракия икономическа зона" като първия в България Район за целенасочена подкрепа от държавата, припомни на свой ред зам.-областният управител на Пловдив Георги Пилев.

Именно към сдруженията са ориентирани и голяма част от европейските фондове в новия програмен период 2014-2020, подчерта и консултантът Вихра Андонова, управител на "Национална Оценителска Компания". Тя запозна присъстващите инвеститори и представители на общините с възможностите за финансиране по европейските програми.

Двудневният инвестиционен форум "България строи" се провежда по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 – 2013 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама