Приключва реставрацията на най-старата къща в Стария Пловдив

11:22, 09 окт 15 / Култура 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приключва реставрацията на уникалните стенописи и тавани в най-старата къща в Стария Пловдив - "Клиани", видя репортер на Пловдив Topnovini.bg.

Този етап от възстановяването на историческата ценност започна на 21 май тази година, като за дейностите по него бяха осигурени 150 хил. лв. от бюджета на Община Пловдив.

Къща "Клианти" е строена през XVIII век и вече успешно премина през два етапа на реставрация. Стилът на сградата е предвъзрожденски, липсва традиционната симетрия като при останалите къщи в Стария град. Първата фаза от ремонта на "Клианти" бе конструктивно укрепване, осъществено с пари по Японската програма през 2007 г., а вторият етап включваше вътрешни реставрационни дейности, финансирани от "Красива България" и Община Пловдив.

След окончателното приключване на реставрационните дейности, което се очаква да стане до началато на следващата година, къщата ще бъде обзаведена със старинни мебели, обясни Джовани Димитров от фирмата изпълнител.

Цялата декорация на къщата е възстановена според оригиналния вид, увери Димитров. Всички разкрити фрагменти от стенописи са обработени според правилата на консерваторската наука и са върнати на точните им места.

Реставраторите ще извършват довършителни работи още в рамките на два-три месеца. "Надяваме се в общи линии да завършим дейностите още тази година, но в реставрацията винаги има някакви изненади", каза Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама