Защо е важно да гласуваме на референдума, разясниха експерти в Пловдив

19:21, 09 окт 15 / Политика 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Защо е важно да гласуваме на референдума за дистанционно електронно гласуване на 25 октомври, дискутираха днес представители на гражданското общество в Пловдив. Дебатът, който се проведе в културен център "Тракарт", бе в рамките на информационната кампания "Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!", организирана от Асоциация "Прозрачност без граници" (Transparency International - Bulgaria).

Сред основните ползи от електронното гласуване е възможността на българите в чужбина да участват активно във вота по интернет, отбеляза експертът д-р Георги Методиев. Той подчерта, че не става въпрос за машинно гласуване, а за свободен вот, който се извършва в неконтролируема среда. По думите му при електронното гласуване е доста по-трудна и търговията с гласове, което също е сериозно предимство.

"Първият риск, за който се сещаме, разбира се, е хакерството. Този страх обаче не е особено основателен, защото онлайн гласуването е толкова сигурно, колкото сигурни са финансовите транзакции", разясни Методиев. По думите му съществуват достатъчно системи с много високо ниво на защита, които освен това и уведомяват за това, че гласът ви е подаден надеждно.

Фактическото въвеждане на електронното гласуване в много държави е пример, че на практика почти е елиминиран проблемът с гарантирането на идентичността, увери експертът. Процесът на самото гласуване чрез лична карта с чип може да се комбинира с още няколко - например да се получи код на мобилния телефон, който трябва да се въведе в системата. Освен че удостоверява самоличността на гласоподавателя, този код може да служи и като гаранция, че гласът е надлежно подаден. "Представети си търговец на гласове, който примерно трябва да събере 1000 карти с чип и да попълни 1000 кода - не е невъзможно, но става далеч по-трудно", отбеляза Методиев.

Осигуряването на анонимността на гласуването също не е непреодолим проблем, смята експертът. Има разработени достатъчно технически способи в световен мащаб, които позволяват анонимността да бъде гарантирана.

"Електронното гласуване работи най-добре в държави, където има добре развито електронно управление, както е в Естония. В такива страни чрез електронната идентичност може не само да се гласува, но и да се записват деца в детската градина, да се кандидатства за работа, да се получават различни видове помощи", поясни експертът. Остава обаче проблемът, че картата с чип, която представлява електронната ни идентичност, може да бъде дадена на други хора и така да се злоупотреби.

Според д-р Методиев референдумът не е за технически, а за политически въпрос. Евентуалното утвърждаване на система за електронно гласуване би станало постепенно, вероятно в рамките на десетилетие, затова, ако въобще се стигне до там, трябва да се приготвим за дългосрочна и постоянна работа, смята експертът. Като сериозно предимство на електронното гласуване той посочи и възможността за елиминиране на грешките, които се отчитат при гласуването с хартиени бюлетини.

"Емоционални" аргументи за избора на 25 октомври пък изтъкна д-р Линка Тонева. Тя подчерта, че всеки от нас всеки ден прави избори, макар че не си даваме сметка за това - например изборът дали да чуеш добрата, или лошата новина. Според нея референдумът в някаква степен е забранен, тъй като двата въпроса, които наистина имаха потенциала да изведат повече хора до урните и да предизвикат гражданска активност, отпаднаха. "Това са правилата на представителната демокрация. Правилата на пряката демокрация обаче дават шанс ние заедно да решим и да покажем дали това политическо поведение е приемливо за нас като граждани", подчерта Тонева.

"Ситуацията на тези избори се утежнява от факта, че референдумът се провежда паралелно с местния вот, на който традиционно има малко по-ниска активност от парламентарния. Освен това българите в чужбина ще трябва да бъдат мотивирани да отидат до урните, за да гласуват само за референдума, тъй като не могат да участват в местните избори", припомни д-р Тонева. Според нея, колкото и парадоксално да изглежда, именно от българите, които живеят в страната, зависи дали ще бъде даден шанс на сънародниците ни в чужбина по-лесно да участват в изборния процес.

В рамките на кампанията както на територията на страната, така и сред българските общности зад граница, се провеждат серия публични срещи-дискусии с представители на активната местна общественост в дванадесет български града по темата за референдума, значението му за обществото и с цел разясняване на аргументите в полза на един от двата възможни отговора: "за" или "против" гласуването по интернет. "С дискусиите се надяваме да допринесем за по-активно участие и информиран избор на гражданите пред избирателната урна", споделиха организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама