Куп успехи и предизвикателства отчете Пловдив на старта на VІІ Международна среща за туризъм

13:37, 26 ное 15 / Култура 25 607 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седем срещи за четири години, стотици представители на туристическия бранш от цял свят, лавинообразен интерес и постоянно покачваща се популярност на Пловдив като туристическа дестинации, стабилен ръст на туристите и добри условия за бизнес отчете кметът Иван Тотев на старта на Международната среща за туризъм, която се откри за седми пореден път в Пловдив.

"Ако преди 4 години някой ми бе казал, че форумът за туризъм ще се утвърди като успешен модел, може би нямаше да му повярвам. Предизвикателствата пред Общината са много големи, но през следващите 4 години ще продължим този ръст", коментира градоначалникът.

Седмата среща събра 90 участника от 17 държави. До неделя те ще представят своите продукти и в замяна – ще се запознаят с условията и възможностите, които предлага Градът под тепетата. Очаква ги и обиколка из някои от най-знаковите обекти в града - Римския стадион, Античния театър, Одеона, Малката и Голямата базилика, Капана.

"Кварталът на творческите индустрии изживя истински ренесанс", разказа в тази връзка зам.-кметът по култура Стефан Стоянов и се похвали, че Капанът е едно от големите постижения на Общината. Друга пловдивска гордост е съставянето на първата в страната карта за винен туризъм.

По думите на Стоянов в момента се работи по разширяване на маршрутите в нея, а самата нова карта ще бъде представена през пролетта. Акцентирайки на винения туризъм, Стоянов не пропусна да покани гостите да се включат в дегустациите в рамките на фестивала "Дефиле на младото вино", който официално се открива утре.

Не на последно място Стоянов представи плановете на Община Пловдив за пълно разкриване на най-голямата раннохристиянска базилика на Балканите и включването й в списъка на обектите, признати за културно наследство от ЮНЕСКО; предстоящата реконструкция на площад "Централен", извеждането на археологическите богатства на пластовете му и излагането им в подземен музей.

Във фокуса на Пловдив – Европейска столица на културата, пък трябва да се случат над 60 отделни проекта в културната и социално-обществената сфера.

"Титлата даде видимост на Пловдив, каквато не сме имали никога, даде и по-голяма видимост на България", категоричен бе Стоянов. В тази връзка кметът Тотев посочи, че в момента Градът под тепетата отчита 6% ръст на туристите и 8% ръст на нощувките.

Сред предимствата на Пловдив, с които туроператорите се запознаха, бе и възможността за мащабни спортни мероприятия благодарение на новооткритата Многофункционалната спортна зала, адаптирана за близо 50 вида спорт и с единствения в страната закрит колодрум, както и предстоящото разширение на Гребния канал, предлагащ възможност за предолимпийска подготовка на спортисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама