Виенски музикални традиции за Коледа и Нова година се пренасят в Пловдив

11:38, 29 ное 15 / Култура 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Виенските музикални традиции за Коледа и Нова година ще представи пловдивската Държавна опера през декември, съобщиха от културната институция.

Премиерата на оперетата "Прилепът" от Йохан Щраус, коледната програма "Пловдив празнува с Виена, Ню Йорк и Берлин" и Новогодишен бал със солистите на прочутата "Виена Фолксопер" са акцентите в навечерието на празниците.

"Прилепът" - "най-класическата" от класическите и "най-виенската" от виенските оперети, е заглавие, което традиционно присъства в коледния и новогодишен афиш на австрийската столица. Премиерата на известната комедия на нравите от Йохан Щраус под диригентството на Диан Чобанов е на 19 декември (събота). Режисьор на оперетния спектакъл е Георги Динев, хореограф - Боряна Сечанова, художник на декора е Иван Токаджиев, а на костюмите - Николина Костова - Богданова. "Прилепът" ще се изпълнява на български език.

Коледният концерт "Пловдив празнува с Виена, Ню Йорк и Берлин - 2" на 23 декември в Дома на културата е продължение на миналогодишната програма, за която билетите бяха изкупени седмици предварително. Най-известните коледни мелодии и песни ще прозвучат в изпълнение на джазмена Петър Салчев, солистите Евгения Ралчева, Елена Чавдарова и Петър Данаилов заедно с хора и оркестъра на Държавна опера - Пловдив. На сцената ще се качат и хор "Детска китка" с диригент Яна Делирадева, Академичен смесен хор "Гаудеамус" с диригент Весела Гелева, Хорът на пловдивските момчета с диригент Милка Толедова. Диригент на концерта е Лучано ди Мартино.

Превърналият се в традиция Новогодишен бал в Операта ще предложи на пловдивчани бляскаво настроение и качествена музиална програма на 29 декември отново в Дома на културата. За първия концерт от 19 часа маестро Чобанов е поканил солисти от прочутата "Виена Фолксопер", които ще изпълнят известни арии и дуети от новогодишния репертоар на Виена. В края на 2015-а това ще бъде най-впечатляващото музикално събитие за града. Вторият концерт, от 21 часа, е с гост Влади Ампов - Графа, който прие поканата да представи своите най-известни балади в аранжимент за голям симфоничен оркестър. Фоайетата на Дома на културата отново ще бъдат наситени с много настроение, изпълнения на брас бенд, изящен валс и коктейл за гостите на Новогодишния бал.

Малчуганите също ще имат своя Новогодишен карнавал с Госпожа Опера, но за удобство той ще бъде на 27 декември (неделя) от 17 часа в Дома на културата. Освен весели танци и игри, събитието включва и вълшебния балет за деца "Лешникотрошачката".

Билети за всички събития се продават на касата на Концертната зала, в Билетния център пред Общината и онлайн в eventim.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама