В пловдивската синагога - палят свещите за Ханука с послание за мир и разбирателство

15:55, 06 дек 15 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тържествената церемония по запалване свещите за празника на Светлината – Ханука, ще се състои в пловдивската синагога тази вечер. Церемонията ще бъде послание за мир и разбирателство между хората, независимо от етническата и религиозната им принадлежност, както и призив за участие в общата борба срещу тероризма и опитите да се разруши демократичния свят.

По повод празника кметът Иван Тотев поздравява всички представители на еврейската общност в Пловдив с думите:

"Бъдете живи и здрави и нека светлината да огрява пътя Ви. Да има мир и разбирателство между хората и всички заедно да работим за развитието и благоденствието на нашия прекрасен, хилядолетен град и неговите жители."

Празникът на Светлината е символ на победата на макабейците в борбата им с елините. В продължение на осем дни във всички синагоги, във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник – ханукия. На Ханука се пали една основна свещ - шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или през 165-167 г. преди новата ера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама