Атанасовден е, зимата си съблича кожуха

07:31, 18 яну 16 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики.

Историята на Атанасий Велики

Роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия, син на бедни християни, Атанасий получил добро образование, на 24-годишна възраст той бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър. Участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. Най-вече заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог отец. Благодарение и на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата, пише Дарик. След смъртта на архиепископ Александър християните единодушно избрали Атанасий за негов заместник в Александрия. Атанасий Велики починал на 2 май 373 година.

Според народните поверия, "Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта"

В народните представи свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет". Вярва се, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото.

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести. Перата на птицата задължително се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. На някои места в България на този ден се палят огньове, които се прескачат за здраве.

На Атанасовден жените не трябва да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата.

Атанасовден, както и Антоновден, се празнува също и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Празникът се чества и за умилостивяване на болестите. 

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка, Наско.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама