НКЖИ одобри идейния проект за жп възел "Пловдив"

15:08, 20 яну 16 25 699 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) са одобрили идейния проект за жп възел "Пловдив", похвали се кметът Иван Тотев.

Припомняме, че с реализацията на мащабния проект се очаква да бъдат решени най-големите проблеми с трафика в Града под тепетата. Разработката бе представена пред пловдивската общественост през август миналата година като част от проекта за рехабилитация на железопътния участък Пловдив - Бургас, фаза 2, по ОП "Транспорт".

Освен изграждане на жп възел "Пловдив" проектът предвижда още 11 позиции, които касаят различни инфраструктурни обекти по линията Пловдив - Бургас. Общата дължина на линейния път в рамките на жп възел "Пловдив" е 37.5 км.

В рамките на града ще бъдат премахнати съществуващите прелези и ще се изградят нови надлези и подлези. Сред тях е комуникационно-транспортният пробив, който свързва бул. "Васил Априлов" с ул. "Димитър Талев" под Централна гара. Подземното преминаване под гарата ще е с дължина 900 метра.

Разработено е и частично изменение на регулационния план в зоната на железния мост над Марица, който предстои да бъде демонтиран, а на негово място ще бъде изградено ново съоръжение. Както Пловдив Topnovini.bg писа, успоредно с новия железен мост Община Пловдив планира строеж на мост за автомобилния транспорт.

Трите прелеза в междугарието Пловдив - гара "Филипово" ще бъдат премахнати и ще се изгради естакада. Линиите ще бъдат удвоени и ще се направи нова жп спирка в района на стадион "Пловдив". Прелезите след гара "Филипово" също ще бъдат премахнати.

Индикативната стойност на жп възел "Пловдив" е 321 млн. лв. без ДДС. Реалното строителство е заложено да започне по график през 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама