Пазителят на уникалния надпис край Първомай не иска да го наричат откривател

10:44, 07 фев 16 / Любопитно 25 2196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Откритият край град Първомай Писан камък отприщи дискусии дали най-старата писменост в света е българска. Докато специалистите правят опити да разчетат надписа, уникалният паметник се пази от Паун Ташев. Той не приема да го наричат откривател. „Просто съм го запазил за следващите поколения. Паметникът е бил там и преди мен, аз само съм го съхранил и съм го запаметил, за да мога да го покажа на следващия пазител“, разказва Ташев.

В родното му село писаният камък се предава от поколение на поколение. „На мен ми го показаха преди 50 години също местни хора. Стана случайно. Говорихме си на хорището в селото, а аз от малък се интересувам от история. Бай Иван и бай Делчо ме заведоха. Минавал съм и друг път през това място, но не съм го виждал, защото не е характерен висок камък“, спомня си мъжът. Тогава е бил на 18 години.

„Гледаме го всички, но ни сме по-прости хора – брадвички, чадърчета, кръст, квадрат и разни други символи. Бай Иван и бай Делчо ми казаха, че никой не го е бил разчел, но от едно време се е знаело, че е важен и са го пазили“, продължава Паун Ташев.

Казва, че нищо специално не е правил като пазител. „По онова време се гледаха животни и като ходя с козите или с овцете минавам и го гледам. Защото много иманярски набези имаше наоколо. Даже някой е правил опит да го дълбае, но следите са малки“.  

Преди близо 5 години Ташев се е срещнал с изследователя Сребрин Сребрев. Споменал за писания камък, направил и снимки, които е показал на Сребрев. „Като ги видя каза, че трябва да отидем. Заедно със Сребрин Сребрев на скалата със странни знаци дойдоха Йордан Стайков и Мартин Константинов“, допълва разказа си Ташев. 

И така камъчето се търкулва по склона. След като го видели му казали да не говори много. Заявили му буквално - „Това обръща историята. Защото досега винаги се е говорило, че траките нямат писменост“. Изследователите се съмняват, че символите са от преди египетската азбука. „За мен бяха брадвички, но сега започвам да разбирам“, описва историята Ташев по-нататък.

С огорчение добавя, че в селото почти не са останали кореняци и населението не проявява заинтересованост.  Не споменава името на селото, защото Паун Ташев се страхува от иманяри.

Известният блогър Павел Серафимов след като се запознава с откритието заявява, че ако се оправдаят съмненията за произхода на камъка, може да е световно откритие.  „Но пък аз трябва да продължа да го пазя, за да може да остане за поколението. Трябва да се разчете и да се предаде на света“ обяснява Ташев. С усмивка допълва, че всички членове на семейството му са възпитани като него.

„Децата от малки ги водя по балканите, защото и те са запалени туристи.  Те също знаеха за камъка. Това ни е буданлъка на нас - да ходим и из балканите и да гледаме историческите забележителности“, простичко описва семейството си мъжът.

И завършва разказа с история преди 1989 година. „ Идваха тогава от София от БАН. Бяха обаче едни младежи и ги домързя да се качат горе до камъка, за да го видят“.  Така Балкана запазва своята тайна до сега. Според Павел Серафимов липсващото звено от историята вече е намерено и празнината се запълва. Предстои пълното дешифриране, а дотогава Паун Ташев остава единственият пазител на надписа от Първомай.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама