Иван Тотев: Не сме съгласни със съкращението на легла в общинските болници

09:13, 09 фев 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът Иван Тотев и зам.-кметът по здравеопазване Розалин Петков изразиха своите опасенията си от предвиденото в националната здравна карта съкращение на болнични легла в общинските здравни заведения

По думите на градоначалника, това ще доведе буквално до фалита на някои здравни заведения, като например болница "Свети Мина" в града.

Двамата съобщиха още, че в Пловдив се готви среща на управителите на болничните заведения, на която пред здравния министър Петър Москов те да изкажат своите притеснения и да дебатират проблема.

Припомняме, че пред Пловдив Topnovini.bg шефовете на две общински болници в Пловдив и Пазарджик заявиха, че съкращенията на легла би затруднило изключително много работата на болниците и не е в интерес на пациентите.

Според доц. Петко Недев, управител на МБАЛ "Свети Пантелеймон” в Пловдив, общинското лечебно заведение, което разполага с 201 легла за активно лечение и 45 легла за физикална и рехабилитационна медицина, е на горната граница от близо 80% използваемост на леглата, а в спешното отделение процентът стига до 90.

"При нас отделенията са малки - между 17 и 25 легла и тяхното съкращаване ще е пагубно. Що се касае до големите отделения, като неврологичното например, те пък имат използваемост между 75 и 80%. Освен това, ние сме многопрофилна болница и когато едно от отделенията е със затрудена работа, това автоматично дава отражение върху останалите”, коментира доцентът.

"Липсата на оптимален брой легла ще затрудни работата на лечебното заведение и от икономическа гледна точка, още повече, че 92% от заработките идват от отделенията”, заяви още управителят на МБАЛ "Свети Пантелеймон” в Пловдив.

"Здравната карта не е панацея, а е вид регулация. Кой може да гарантира, че така предложеният документ няма да бъде атакуван в следващите месеци - поради корпоративни, поради групови интереси, поради смяна на политическа власт и т.н. Има няколко проблема - защо от една страна се увеличават болниците, а от друга - се намаляват...И ако някой се кълне, че здравната карта е някаква библия, аз смятам, че това е само за наивници. Настояваме за повече светлина и прозрачност по отношение на документа”, категоричен е доцентът.

Лечебното заведение, което той ръководи, разполага с необходимия брой специалисти и има да получава около 500 000 лева от РЗОК от неизплатена изработена надлимитна дейност.

Подобно е положението и в МБАЛ "Пазарджик”, където имат да получават същата сума от касата, съобщи зам.-управителят на лечебното заведение д-р Дора Шопова.

"Не виждам при нас как биха могли да се намалят леглата за активно лечение. 420-те легла, с които разполага МБАЛ "Пазарджик” са с много висока използваемост - над 80%", заяви още управителят на болницата.  

По думите й, само за месец януари използваемостта на леглата в детските отделения е била между 90 и 98%, в ортопедията  - 110%, поради което се е наложило да се разкриват допълнителни легла – от 18 на 25.

В болницата в Пазарджик функционира и единственото спешно отделение, което обслужва цялата област. През месец януари през него са минали 2000 пациента, от които 800 са били хоспитализирани в МБАЛ-а.

"Аз мисля, че тези данни говорят сами за себе си. Много се надявам, че здравната карта ще бъде част от така необходимата здравна реформа”,  смята още д-р Шопова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама