Арменци: Игнорирането ни от църквата започна от Пловдив

13:38, 10 фев 16 25 640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Игнорирането на арменците от българска църква започна от пловдивския митрополит Николай и това не е от сега. Но ние имахме притеснения от преди, защото владика Николай отказа да изповядва и причестява арменци." Това съобщи за Пловдив Topnovini.bg съветникът по културните въпроси към почетния консул на Република Армения в България д-р Ахавни Кеворкян. Тя допълни, че Арменската апостолическа църква в България под председателството на духовния си глава пишат  официално писмо до патриарх Неофит.

Причина за реакцията е отказът на три църкви в Пловдив да венчаят българин и арменка. По искането за брак на влюбените Радостина Зилян и Петър Рашков се произнася със забрана и сливенския митрополит Йоаникий. Според нея не може да се сключва църковен брак между православни и арменци, както и между православни и католици.

"В писмото ще обясним каноническото несъответствие между решението на българската църква и учението  християнство",заяви Кеворкян. Отделно от това ще бъде обяснено , че арменската апостолическа църква като първа станала държавна религия не е променяла каноните и постулатите на християнското учение от 2 хиляди години. "От 301 година ритуалите, традициите и постулатите ни са едни и същи и не виждаме причина арменските християни да се титулуват като иноверци", допълни пловдивчанката.

Съветникът по културните въпроси към почетния консул на РАрмения в България д-р Ахавни Кеворкян каза още, че свещениците в страната досега не са поемали върху себе си ангажимента да се месят в католически спорове и дебати. "Като цяло арменската апостолическа и българската църква, както и народените ни,  винаги са били в прекрасни взаимоотношения. Това, което започна от владика Николай, в момента като ерес се разпространи и в Сливенската митрополия. За нас вече е учудващо. Мислехме, че спорадично Николай има становище, но това не е становището на българската църква. Но станаха вече няколко епархиите с откази, нещата са застрашителни", завърши Кеворкян.

Преди писмото да бъде пуснато като официална нота до българска патриаршия ще се проведат и консултации с върховния патриарх и католикос на арменците.

Иначе влюбените все пак ще бъдат венчани от отец Храч Мурадян от Арменската църква, защото и двамата били православни християни. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама