Пловдивски съветници взимат по 840 лв. за участие в комисия

11:10, 11 фев 16 / Политика 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членове на общинската комисия, която оценява проектите по програма "Пловдив за младите", взимат по 840 лв. месечно (2 минимални работни заплати) при 1-2 заседания, алармираха съветници от Патриотичния фронт (ПФ) в Пловдив.

"Смятаме, че е неморално и неправилно общински съветници да получават 840 лв. на месец за участие в комисия, което им е част от задълженията", заяви Александър Сиди. Той припомни, че работата на всички членове на комисиите на Общинския съвет в Пловдив се възнаграждава с до 2 процента от заплатата на председателя на ОбС - около 20 лв. на заседание.

Единственото изключение е за въпросната комисия, в която влизат зам.-кметът Георги Титюков, както и 3-ма съветници от ГЕРБ и по един от групите на "Здравко Димитров - да решаваме заедно", "Кауза Пловдив", "Съюз за Пловдив" и БСП.

Парите за възнаграждения на членовете на комисията са почти половината бюджет на самата програма за младежки проекти. "Считаме, че тези пари могат да бъдат инвестирани в още проекти за младите, вместо да ги даваме на общинските съветници", категоричен е Александър Сиди. По думите му именно такива "хранилки" са една от причините хората да не харесват политиците.

"Бих работил без възнаграждение в тази комисия, за да помогнем на младите", коментира от своя страна Ангел Ангелов от "Здравко Димитров - да решаваме заедно".

"Апелирам към всички колеги да постъпят морално и да се откажат от тези възнаграждения", призова Стефан Послийски от ПФ. "Един заместник-кмет в район, който работи цял месец на пълни обороти, получава по-малка заплата от възнаграждението в тази комисия", категоричен бе и колегата му Камен Шишманов.

От групата на Патриотичния фронт са внесли предложение за промяна на правилника за дейността на тази комисия и възнаграждението да бъде като на останалите комисии - 20 лева. Предлага се парите, предвидени за членовете на комисията, да се дават директно за програмата "Пловдив за младите". Става дума за около 80 хил. лв. годишно, с които могат да се финансират поне още 10-12 проекта. Бюджетът на цялата програма "Пловдив за младите" е 150 хил. лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама