ЕВН показаха как да плащаме по-малко за парно

12:52, 11 фев 16 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първата топлофицирана сграда в Пловдив с преустроена от вертикална в хоризонтална сградна инсталация представиха от ЕВН Топлофикация. Проектът, наречен "Феникс”,  е пилотен за дружеството и е реализиран от компанията през лятото и есента на 2015г. в кооперация на ул. "Хан Кубрат“ 8.

"Вертикалните сградни инсталации са сред най-честите причини за напрежение сред  живеещите в топлофицирани сгради. При тях тръбите преминават от мазетата до последния етаж през всички етажи и стаи, разположени една под друга. Предвид доминиращия брой на такива сгради в България, въпросът за преустройството им в хоризонтален тип е от ключово значение за подобряване на услугата”, обясни  Петър Костадинов от ЕВН.

По думите му, иновацията води до редица предимства за живеещите в сградата – индивидуално измерване на топлинната енергия, отчитане на входа на жилището, минимално количество отдадена енергия от сградната инсталация, удължаване живота на отоплителната инсталация на сградата с 50 години и др.

За да въведе проекта, през 2013 -2015г. ЕВН провежда множество лични срещи с домоуправители на обекти, ползващи централно топлоснабдяване в Пловдив.  В резултат на това със 71% съгласие живеещите в кооперацията на "Хан Кубрат” 8 приемат.

След извършването на ремонтите дейности на всеки от 7-те етажа са монтирани по два щранга за общо 4 апаратамента. Разпределителни кутии с индивидуални топломери контролират и отчитат топлоподаването към всеки имот отделно. Към всеки апартамент са изведени връзки, които по желание на хората могат да бъдат свързани с вътрешните им отоплителни инсталации.

"Най-често избраният вариант е тръбите да следват первазите по ъглите на стаите, които минават зад мебели  и така лесно могат да се покрият с декоративни канали. Други съседи предпочетоха да положат тръбите под подовите настилки, трети пък монтираха тръбите на височина, за да може впоследствие тръбите да се скрият във висящи тавани”, разказа домоуправителят на сграда.

По думите му, с преустройството, месечната сума на неговото семейство за сградна инсталация е намаляла от 45 на близо 4 лева.

Това е и едно от основните предимства на проекта "Феникс”,  допълни Петър Костадинов от ЕВН.

"Стойността, заплащана от  клиентите за общите части от сградната инсталация, е намалена близо 6 пъти средно - от 23,37 лв. на 3,94 лева средно на имот или с над 83% спрямо януари една година по-рано, когато инсталацията в сградата беше от стария вертикален тип”, уточни той.

Изключително предимство на проекта е и това, че клиентите могат по всяко време да контролират и отчитат консумацията си - някои могат да я намаляват, а други да я увеличава т според нуждите си.

 Като пари инвестицията възлиза на малко над 10 000 лева или по близо 377 лева на апартамент.

В случая обаче тя не струва нищо на собствениците на апартаментите на ул."Хан Кубрат”  8, тъй като проектът е пилотен за ЕВН и средствата за неговото реализиране са поети от дружествното и фирмата изпълнител на монтажните дейности.

Разходите по преустройство вътре в апартаментите, които са за сметка на собствениците,  варират между 600 и 700 лв.

От дружеството са категорични, че след позитивните резултати в първата пилотна сграда, компанията е готова да подпомогне всяка една сграда, решила да направи такава стъпка с техническа консултация по всички съпътстващи въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама