Отслужиха молитва за толерантност в Пловдив

15:13, 12 фев 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче, Главният мюфтия Мустафа Хаджи и мюфтии от цялата страна присъстваха на специална молитва за толерантност  в пловдивската Джумая джамия.

"Молитвата  за толерантност се отслужва на всяка годишнина от нападението на джамията на14 февруари 2014 година. Преди 2 години  в Пловдив се проведе  протест срещу изземването на Куршум джамия в Карлово и предаването й на Главно мюфтийство. Той завърши с разбиване на стъклата и хвърлени камъни и бомби срещу Джумая джамия", припомни секретарят в районно мюфтийство в града под тепетата Танер Мехмед.

Преди молитвата за толерантност турските дипломати и духовници пиха официално кафе с българските си гости, сред които заместник-кметът на Пловдив Георги Маринов, председателят на пловдивския общински съвет Савина Петкова, представители на еврейската организация "Шалом".  

"Нашата общност сме против всяко насилие, затова имаме и специална молитва  за братство, единство, съжителство, помирение.  Според официалните данни от 2011 година 17 процента от населението на Пловдив  са се обявили, че са мюсюлмани. Това са между 30-40 хиляди души", заяви Танер Мехмед.

Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче категорично отрече да отговаря на въпроси, отказа да коментира и забраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган да посещават Турция.

"Присъстващите споделиха мнението, че молитвата е повод да се изрази общото послание за разбиране и толерантност.   Поздравявам Пловдив за избирането на културна столица през 2019 година. Днешната молитва и изобщо джамията, която е близо 700 години се вписва и носи послание към културната столица", каза Сюлейман Гьокче.

След края на молитвата са толерантност започна и традиционната петъчна молитва, която се отслужи от бившия Главен мюфтия Селим Мехмед и ходжата на Джумая джмия Нешад Ташкан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама