Митрополит Николай: Срещу православието се води война

15:48, 12 фев 16 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"От нас сигурно се иска да свалим расата и обръснем брадите, за да се модернизираме и европеизираме до пълно обезличаване и свеждане до обикновени биологични единици". Това каза пловдивският митрополит Николай на представянето на книгата на богослова Дарин Алексиев "Йога – път към мрака", цитиран от Радио Пловдив. 

“Тези които казват истината, ги наричат луди“, заяви митрополитът и се позова на синодалното обръщение, провокирано от въвеждането на йога в училище, като  обяви, че и това е в удара срещу православието

"Да, срещу православието се води война“, каза още той.

Владиката посочи като други примери за това разканонизирането на баташките мъченици.

"Опълчиха се на богослужението в църквата, защото е паметник на културата, а този и други паметници на културата ги е създала българската църква".

Делото за собствеността на патриаршеския храм "Св.Ал.Невски“ дядо Николай също определи като "ясен знак за война срещу православието".

"Видяхме нещо нечувано, българският патриарх Неофит седеше на банка в съдебната зала. Искат да ни отнемат катедралата. Уж ставало дума за галерията в криптата. А каква е гаранцията, ако я вземат там да се провеждат курсове по йога, или още по-големи богохулства“, коментира владиката.

Като нова провокация към православието  и като "фронтална атака“, митрополит Николай обяви, позовавайки се на информация от медиите, идеята в новите учебници по история да се казва, че при управлението на княз Борис Първи сме приели не православното християнство, но само християнството.

"Тогава християнството е било едно, единно" - каза той, но сега не сме едно. И ние не сме виновни. Великата схизма не е предизвикана от нас“. И допълни “ Има война срещу вярата, а нашата мисия е да помагаме".

По повод на опитите на онези, които сеят  разделение, владиката цитира и "О, неразумний юроде" на отец Паисий, като изрази надеждата: "Дано го пощадят, защото неговото място в учебниците не изглежда много сигурно“.

Дядо Николай отрече тиражирани обвинения срещу него, като заяви, че не е забранявал на мюсюлмани да работят при ремонтите на православни храмове. "Забранявам едно нещо, да се краде от ремонтите на църквите", обясни владиката и припомни, че това е същото, което преди седмицата са заявили и от Светия синод.

Митрополитът подчерта, че не призовава към верска нетолерантност и не иска да налага никому своето мнение, а само го съобщава: "Всеки е свободен да си избира религия и да вярва. Истинската свобода е възможна само в православното християнство.  А ересите, езичеството, окултните и други практики правят човеците зависими и несвободни".

На представянето на книгата присъстваха сливенският митрополит Йоаникий, великотърновският Григорий, пловдивският областен управител Здравко Димитров и свещенослужители. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама