За безопасен секс призовават в Деня на любовта в Пловдив

08:38, 14 фев 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доброволци на Българския младежки червен кръст (БМЧК) ще раздават днес презервативи и валентинки в центъра на Пловдив. Кампанията "Опиянени от любов 2016" ще стартира в 14 часа на Главната, пред Централна поща. Ще бъде оформен пункт "Зона за игри", където младежите ще представят своите интерактивни игри - табло "Любов за мен е...", Игра с балони, Игра с презервативи, Игра с влюбени двойки. Ще бъде изградена и специална рамка за снимане на влюбени двойки.

От 17 часа в пет популярни пловдивски клуба (Morado, E'memento, Afreddo, Mojito bar, Central Perk) доброволците ще разпространяват любовни анти-СПИН послания.

Доброволци от клубовете на БМЧК ще проведет и акции в Карлово, Куклен, Сопот, Асеновград, Първомай, Хисаря и Съединение, където ще раздават валентинки, листовки и презервативи на ключови места.

По време на цялата кампания БМЧК - Пловдив, ще разпространи над 2500 презерватива, 2800 валентинки, 500 трифонки, много любовни послания, голямо количество брошури и листовки.

"Опиянени от любов 2016" е част от кампаниите на БМЧК - Пловдив, насочени към превенция на ХИВ/СПИН сред млади хора. Тази година кампанията преминава под мотото "Безопасна любов прави! Бъди с отворени очи!". Целта е да се популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

По данни на "Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 5 февруари 2016 г. са открити нови 16 ХИВ позитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната  официално са 2283.

И през настоящата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените.

Близо 90% от новорегистрираните с ХИВ инфекция в България от началото на годината са инфектирани по сексуален път. Важно е да се отбележи, че продължава да се увеличава процентът на ХИВ позитивните в групата на мъжете, които правят секс с мъже, а да намалява в групата на инжекционно употребяващите наркотици.

През 2015 г. над 330 000 души са се изследвали за ХИВ в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната. Повече от половината от новите случаи на ХИВ са мъже на средна възраст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама