Центрове за върхови технологии ще изграждат в Пловдив

21:06, 17 фев 16 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Центрове за върхови технологии може да бъдат изградени в Пловдив, стана ясно след среща на кмета Иван Тотев с ръководителите на петте водещи университета в Града под тепетата.

Приоритетните области са три: здравословен начин на живот и биотехнологии, информатика и информационни и комуникационни технологии и мехатроника и чисти технологии.

Ректорите на Пловдивския университет - проф. Запрян Козлуджов, на Медицински университет - проф. Стефан Костянев, на Университета по хранителни технологии - проф. Кольо Динков, на Аграрния университет - проф. Христина Янчева, и директорът на Техническия университет, филиал Пловдив проф. Въльо Николов стартираха заедно с градоначалника поредица от срещи за подготовка за кандидатстване по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (НОИР).

Съгласно целите на програмата тези центрове ще създадат възможно най-добри условия за привличане на висококвалифицирани изследователи за провеждане на научноизследователска дейност на високо ниво в европейски мащаб.

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че е необходимо създаване на цялостна стратегия за общи действия, тъй като извън столицата Пловдив е градът, който има реален шанс за създаване на център за върхови постижения и центрове за компетентности, използвайки научния потенциал на висшите учебни заведения.

"Един от основните и най-важни приоритети на нашето управление е образованието. Готови сме да подкрепим вашите добри идеи, като Община Пловдив се ангажира да подпомогне и участва в създаването на център за върхови технологии", заяви кметът Тотев.

Според заместник-кмета Стефан Стоянов е необходимо петте университета да участват в общо обединение, за да може Пловдив да има най-добри шансове за успех.

Всеки от ректорите заяви готовност за съвместно участие в създаването на тези центрове, като всичко това ще се случи на база тясното сътрудничество с регионалните институти на БАН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама