В Пловдив учредяват инициативен комитет в защита на Тютюневия град

19:41, 12 мар 16 25 789 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициативен комитет по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление ще бъде създаден в Пловдив, решиха на среща днес защитници на Тютюневия град.

Тази вечер в Artnews cafe в неформална обстановка те се обединиха около идеята да бъде изяснен докрай случаят със скандалното събаряне на тютюневия склад на улица „Одрин“ 8. Недоволните от разрушването на склада настояха да бъдат обявени виновниците за вандалския акт, както и кой точно носи отговорност за него.

За да бъде учредено сдружението, се създава подписка. В нея могат да се включат всички, които имат постоянна адресна регистрация в Пловдив. Необходими са данните на минимум 50 души.

Участниците в срещата изготвиха и предложение до кмета на града Иван Тотев. Те искат да се извърши пълна проверка кои длъжностни лица са разрешили събарянето на склада. Освен това настояват Община Пловдив да даде информация пред на обществеността какво е направено през последните 5 години за опазване на паметниците на културата в града. Гражданите настояват администрацията да задължи собствениците на полусъборения склад да го възстановят. Ако те откажат, тогава Община Пловдив да го отчужди и възстанови със собствени средства.

Обществениците са категорични, че трябва не само складът на улица "Одрин" 8, но и целият Тютюнев град да бъдат защитени от всякакви посегателства. Пловдивчани считат, че  може да се изготви стратегия за пълно възстановяването и превръщането на цялата зона в съвременен културен център.

Гражданите се зарекоха да не отстъпват от исканията и да продължат с всякакъв вид акции да търсят истината за случая.

Утре действията им продължават с импровизиран хепънинг от 16 часа пред полусъборния склад, където те ще изразят позицията си и за пореден път ще поставят исканията си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама