Започва излъчването онлайн на всички заседания на ВСС

17:23, 18 мар 16 25 1171 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на месеца ще започне излъчването онлайн на всички заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това съобщи днес в Пловдив Димитър Узунов от ВСС. Според него това е първата спешна мярка към по-голяма прозрачност и преодоляване на отправените критики в доклада на Европейската комисия.

Следващата стъпка са промените в нормативните актове, включително в Закона за съдебната власт, каза още Узунов. Според него това ще е голямата крачка към снемането на мониторинга от България като цяло и в частност от съдебната система.

На въпрос за критиките на главния прокурор Сотир Цацаров относно механизма за сътрудничество и проверка (МСП), с който ЕС наблюдава правосъдието и вътрешните работи у нас, Узунов отговори, че темата никога не е поставяна на обсъждане във Висшия съдебен съвет. "Но ние сме впрегнали усилия и сме набелязали множество мерки за преодоляване на препоръките, отправени в доклада на Европейската комисия", допълни представителят на ВСС.

"Това е нашата задача, ние така или иначе се съобразяваме с нещата, които са в момента. Има препоръки, набелязали сме програмата и стратегията и ще работим по тях", коментира от своя страна Румен Боев - заместник- председател на Комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи. Според него препоръките са хем важни, хем наложителни.

"А дали мониторингът ще отпадне за България, или не, това е въпрос на политическо решение. Но, дай боже, това би било плюс за България, за правосъдието, правния ред и правозащитните органи. Би било добре, ако най-после достигнем необходимото ниво", каза още Боев.

Димитър Узунов и Румен Боев присъстваха на церемонията по встъпване в длъжност на нов прокурор в Окръжна прокуратура - Мария Тодорова, която положи клетва.

"Повечето колеги, които встъпват в длъжност в прокуратурата, са разследващи полицаи. Те са натрупали опит и печелят конкурсите. Това за нас е хубаво - че идват опитни юристи, но пък текучеството в МВР е голямо, а нивото пада", каза още Боев. Той припомни, че преди седмица бившият главен прокурор заяви, че когато се говори за противопоставяне на престъпността, проблемът започва и от МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама