Биячът на ромското момче от Овчеполци остава на свобода

20:49, 26 апр 16 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Пазарджик потвърди наложената от Районния съд мярка - парична гаранция от 500 лв. спрямо Ангел Калеев - мъжа, който засне и разпространи клип, в който се вижда как бие, унижава и заплашва с убийство момче от ромски произход заради репликата му "ние сме равни", съобщава dnevnik.bg Той беше задържан и обвинен за причиняване на лека телесна повреда на непълнолетен по хулигански и ксенофобски подбуди.

Случката е от село Овчеполци (община Пазарджик). Видеото, заснето от 24-годишния Калеев, предизвика възмущение във "Фейсбук". Жертвата му е момче, което живее в същото село, работи като ратай и се представя като Митко, на 17 години. Преди случката двамата само са се поздравявали, но не са се познавали.

Според съдебния състав обаче няма опасност Калеев да се укрие, ако бъде освободен от ареста. Той е с чисто съдебно минало и добри характеристични данни.

Съдът е приел, че побоят е инцидентна проява, а не следствие от трайно установен навик. Освен това престъплението, за което има повдигнато обвинение не е тежко по смисъла на Наказателния кодекс. В петък Българският хелзински комитет обяви, че ще поеме юридическата защита на Митко.

Междувременно Митко стана лице на кампания за правата на ромите по инициатива на Европейския център за права на ромите. Случаят стигна и до "Амнести интернешънъл".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама