Математическата гимназия в Пловдив спечели "Народните будители и аз"

20:35, 28 апр 16 25 821 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учениците от ОМГ "Акад. Кирил Попов" победиха убедително и в двете категории в тазгодишното издание на "Народните будители и аз". Така за пръв път от старта на проекта през 2010-та година учениците от едно училище печелят и двете състезания, съобщават от Общината.

При учениците от 5-и до 7-и клас Математическата гимназия спечели с почти двойна разлика срещу СОУ "Христо Г. Данов", като темата на състезанието и за двата отбора бе именно бележитият възрожденец и книжовник Христо Г. Данов. При гимназистите пък младите математици срещнаха по-сериозна конкуренция в лицето на сборна паралелка по история от Езикова гимназия "Иван Вазов", но все пак победиха.



Финалът при учениците от 8 до 11 клас се проведе днес в залата на кметството на район "Западен", а учениците трябваше да отговарят на въпроси за големия български поет и революционер Христо Ботев и за първата светска учителка от епохата на Възраждането Анастасия Димитрова. "Народните будители и аз" се организира за шести път от Ротари клубове. Училищата получават списък с определен брой личности, а паралелките-участници по свое желание избират кой да им бъде патрон през следващата учебна година. След това учениците имат няколко месеца да съберат информация за живота и дейността на своя патрон, като я систематизират в своята класна стая, с негов портрет и автобиографична справка.



До момента в "Народните будители и аз" са взели участие 75 000 ученици от Пловдив, София, Пазарджик, Стара Загора и Благоевград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама