Нараства износът на българската отбранителна индустрия

12:29, 25 май 16 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 50% е ръстът на износа на българската отбранителна индустрия през 2015 г. спрямо предходната, обяви днес в Пловдив зам.-мининистърът на икономиката Любен Петров.

По предварителни данни общата стойност на изнесената продукция възлиза на над 640 млн. евро. Българският износ е насочен главно към Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ. Зам.-министърът съобщи данните на пресконференция за откриването на 12-ото издание на Международното изложение за отбранителна техника "Хемус 2016 – отбрана, антитероризъм и сигурност".



63 фирми и организации, от които 41 български и 22 чуждестранни, показват техника и снаряжение на изложбата в Палата 3 на Панаира.

Участват фирми от Австрия, Холандия, Германия, Израел, Полша, Турция, Франция, Швейцария, Швеция и др. За първи път са представени участници от Китай и Япония.



Изложбата бе официално открита от министъра на отбраната Николай Ненчев. Минути преди прерязването на лентата той посрещна почетния гвардейски караул.



"Международното изложение за отбранителна техника "Хемус" се утвърди като традиционно и очаквано събитие, значима платформа за споделяне на опит, информация и идеи в областта на отбраната и сигурността. Със своето 12-о издание тази година изложбата поставя акцент за активното сътрудничество в областта на отбранителните индустрии", заяви в словото си министър Ненчев.



По думите му изложението насочва вниманието към изграждането на нови отбранителни способности, успешна реализация на проектите за модернизация и придобиване на нови образци въоръжение и техника. "Убедени сме в необходимостта за предоставяне на интегрирани комплексни технологични решения за противодействие на новите заплахи, предизвикателства и рискове в световен мащаб", каза още министърът на отбраната.



В програмата на изложбата са включени и съпътстващи мероприятия като осмата международна научна конференция на тема "Научните изследвания – ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности". Ще има и заседание на комитета на НАТО по партньорство за боеприпаси. На 27 май на изпитателен полигон "Змейово" ще бъдат демонстрирани продуктите на 5 български фирми. Същия ден в Пловдив, в коритото на река Марица, ще има демонстрации на бойни умения в екстремни ситуации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама