Преподаватели от България и Норвегия учат етнически групи в Пловдив, Кюстендил и Стара Загора на здравна култура

18:00, 27 май 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преподаватели от България и Норвегия започват да обучават представители на етническите малцинства, за да изградят мотивация и нагласи за профилактика и лечение на заболявания, които са сериозен социален проблем. Обученията ще се проведат в градовете Пловдив, Кюстендил и Стара Загора на достъпен език и с практическа насоченост.

„За изграждане капацитет на преподавателите от МУ – Пловдив ще проведем работно посещение в Норвегия за проучване на добри практики и 7 модулно обучение с лектор  Ларс Соефтестад. Сред темите са „Обучение за предотвратяване на вродени детски аномалии”, „Отглеждане на кърмачета”, „Обучение за ХИВ/СПИН”, „Обучение за чревни инфекции с диариен синдром”, „Семейно планиране”, заявиха хората от екипа.

Обучението е част от проекта „Повишаване на капацитета на преподавателите в Медицински университет – Пловдив в обучение с фокус върху здравната информираност на ромската общност“.

Обучените преподаватели ще проведат 6 изнесени семинара за обучение на 300 представители на ромската общност от Пловдив, Кюстендил и Стара Загора. Обученията ще са на достъпен език и с практическа насоченост. Те ще бъдат насочени към малцинствени групи, включително и ромската общност.

Ще бъде изграден сайт на проекта www.harc-muplovdiv.com с Виртуален информационен център за online обслужване на целевите групи и продължаване на комуникацията между медицинските специалисти и представителите на ромската етническа общност и след приключване на проекта. На сайта ще бъдат качени разработените по проекта програми, учебни модули, презентации, Ръководство и Методология за обучение на обучители и други.

Общата стойност на проекта е 226 954.85 евро, като безвъзмездната финансова помощ е 90%, а с 10% той е съфинансиран от МУ-Пловдив. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама