Осем учебни заведения в Пловдив работят по програмата "Иновативни училища"

20:01, 02 юни 16 25 779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осем учебни заведения в Пловдив работят по програмата "Иновативни училища", която вече дава резултати, а именно - повишаване на успеха, увеличаване броя на учениците, намаляване на агресивните прояви, повишаване самочувствието на децата и тяхната мотивация, позитивни отношения, удовлетвореност на учителите и включване на родителите в учебния процес.

Това съобщи заместник-кметът по образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество на Пловдив Стефан Стоянов в рамките на втората международна конференция, организирана от фондация "Световен образователен форум България" и Община Пловдив съвместно с Министерството на образованието и науката.

Темата - "Образователната система през 21-ви век - иновативни подходи за качествено образование", е посветена на необходимостта от промени и иновации в областта на образованието.

"Искам да поздравя Община Пловдив за изключително смелата постъпка да въведе на практика концепцията "Иновативни училища" и вече да имаме резултатите. Община Пловдив води в национален мащаб в това отношение, тя води със своето управление и с вас - учителите и директорите. Благодаря ви за примера, който давате, и високата летва, която поставяте", заяви в словото си при откриването на образователния форум секретарят на президента на Република България за иновационна политика д-р Анна-Мари Виламовска.

Според заместник-кмета Стоянов "имаме прекрасна образователна система с дългогодишни традиции, с постижения на учениците ни и научните работници по света. Това ни задължава да мислим как да въвеждаме иновации и да променяме образователната система. Трябва да ползваме добрите практики и да ги въвеждаме в нашата страна дори и заради това, че ние се конкурираме за вниманието на нашите деца".

В подкрепа на думите си заместник-кметът припомни, че преди няколко месеца в Пловдив е започнало въвеждането на голямата гугълска платформа за образование Google Apps for Education и еквивалента на Microsoft 365. Тези програми дават възможност за улесняване на учебния процес, дават възможност за споделяне и интегрира дигитално участниците, включително родителите.



Организаторите от фондация "Световен образователен форум България" връчиха отличия "Посланици на добра воля" на д-р Виламовска, на Стефан Стоянов и на Брайън Кларк - представител на Университета Уорчестър, Великобритания.

Сред 130-те регистрирани участници бяха университетски преподаватели, експерти и представители на регионални инспекторати по образование и общини, директори на училища и детски градини от всички области на България, представители на социалните партньори в образованието - СБУ, КТ "Подкрепа", Съюза на работодателите в системата на средното образование.



Сред специалните ключови говорители бяха д-р Лидия ван Рийтшот, директор на Световния образователен форум, която е била директор на иновациите в Холандското министерство на образованието и правителствен съветник на министъра на образованието, д-р Кристофър Хауърд - председател на "Световен образователен форум Великобритания", и Мария Гайдарова - председател на "Световен образователен форум България".



Изпълненията на малчуганите от ЦДГ "Мирослава" и квартет "Захир" от АМТИИ впечатлиха участниците във форума, а точно в 12 часа всички почетоха с минута мълчание паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама