Стефан Стоянов: Родителите могат онлайн да следят менюто в детските градини

12:50, 20 юни 16 25 664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стефан Стоянов е заместник-кмет на Пловдив по образование, бизнес развитие, европейски политики и международни отношения. В предишния мандат към ресора му бе и културата. Роден е на 15 януари 1982 г. в Пловдив. Задършил е 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София и Софийския университет "Свети Климент Охридски" - специалност "Българска филология".

Разговаряме с него по повод приема в детските градини и училищата и възможностите на онлайн системата, разработена и внедрена от Община Пловдив.

- Господин Стоянов, в момента тече прием в детските градини. Надграждате ли с нещо съществуващата онлайн система за улеснение на родителите?

- Действително, в момента тече годишният прием на 3-годишните деца в детските градини. Паралелно с това продължаваме да развиваме онлайн услугите, които предоставяме на родителите. В края на миналата седмица разширихме системата за прием и там вече родителите могат на седмична база да проверяват какви са хранителните менюта на децата.

- Как на практика се осъществява това?

- Всяка една от детските градини има ангажимент в началото на седмицата да качва в системата седмичното меню и всеки родител съответно може да провери какво ще бъде сервирано на детето му.

Това е свързано и с една по-дългосрочна програма на Общината, която в момента се разработва в партньорство с Медицинския университет (МУ). Специалисти изследват методите и начина на хранене на децата и ако има нужда, тази методология постепенно ще се променя. Знаете, че специално рецептурникът, който се ползва, е малко остарял. Затова сме привлекли водещи специалисти в тази сфера от МУ в Пловдив, с които анализираме хранителната програма и мислим как можем да я адаптираме и дали има нужда, разбира се.



- Какво точно анализират специалистите?

- Специалистите по хранене анализират в дълбочина методите на хранене, като проучват примерно необходимостта от намаляване на белия хляб. Ще се види дали се соли в норми, или се прекалява със солта и т.н. Това е ежедневен процес, при който тенденциите се променят. Преди 20 години например масово се използваше захар, сега вече не толкова. Същото се отнася и за готвенето с мазнини.

- Освен за храненето могат ли родителите да получат и друга информация онлайн?

- От септември родителите ще могат да следят онлайн, пак в системата за прием, какви са допълнителните услуги, които всяка детска градина предоставя, и ще могат да правят информиран избор на какви занимания да запишат децата си. Преди години имаше известни неясноти как се организират допълнителните дейности, така че в момента даваме публичност на целия процес, за да няма притеснения и съмнения.

- Кога ще бъде внедрена такава електронна система и за прием в училищата?

- Знаете, че всяко училище си прави собствен регламент и всеки директор е автономен, като има право да си организира по свой начин приема. На някои от директорите не им се иска да има централизирана система, въпреки че това ще регулира приема и ще реши много проблеми.

- Има ли проблеми с приема на първокласници?

- Има проблеми, и те се задълбочават, тъй като съществуват "популярни" училища, които вървят добре, както и такива, които не са толкова популярни. Този проблем е десетилетен. С въвеждането на онлайн система нещата биха се регулирали, но най-малкото имаме нужда от подкрепата на Министерството на образованието и на Регионалния инспекторат по образование. Няма как Общината да наложи на директорите такова решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама