Разчистват пространството пред бившето кино "Космос" в Пловдив

15:26, 20 юни 16 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мястото пред бившето кино "Космос" ще бъде освободено от преместваемите търговски обекти и ще се оформи като публично пространство с обществено предназначение, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Общината променя регулацията на част от улица "Гладстон", от пресечката с ул. "Преслав" в посока бул. "Руски". С новите регулационни планове се обособяват зони пред галерията на Дружеството на пловдивските художници, пред Дома на културата "Борис Христов" и пред кино "Космос".

Терените пред галерията и Дома на културата са общинска собственост, но пред бившето кино мястото е частно. До собствениците са изпратени покани да премахнат павилионите, които се намират там, като впоследствие имотите, попадащи в уличната регулация, ще бъдат отчуждени.

Идеята е пред сградата на бившето кино, както и на другите две места, да се оформят отворени градски пространства и социализиране на средата. Тупиковата улица в непосредствена близост до "Космос" също ще стане част от площадното пространство пред сградата.

Миналата година бе премахнато неугледното заведение, което години наред затлачваше изгледа и достъпа към зданието на бившето кино. След прекратяване на договора между Общината и наемателя на ресторантчето грозните постройки бяха вдигнати и бе разрушен бетонът пред тях.

Припомняме, че изоставената на разрухата в продължение на 20 години сграда на кино "Космос" в Пловдив буквално възкръсна преди две-три години. Дебатът за нейното предназначение и функции е и основен акцент на програмата на "Пловдив 2019".

Преди години се лансираше идеята бившето кино да се превърне в многоетажен паркинг, но под натиска на пловдивската общественост местната власт склони да го запази като артпространство.

След няколко поредни акции, инициирани от пловдивските структури на Камарата и Съюза на архитектите, подкрепени от общината и осъществени от група млади ентусиасти, многострадалната сграда, превърната в бунище, бе изчистена и преродена. Помогнаха и много пловдивски фирми, които предоставиха материали и специалисти, както и загрижени за съдбата на емблематичното здание граждани.

Днес кино "Космос", което разполага с най-голямата зрителна зала в града - с 900 места, живее втори живот. Пространствата на обширното фоайе и някогашното кафене на втория етаж са прекроени и изчистени, има вода и ток, ремонтирана е част от покрива. Изринати са тонове боклуци, аранжирани са пространства с архивни фотоси и артинсталации.

Има още много работа по уникалната кино зала. Покривното пространство над залата се нуждае от основен ремонт, целият салон също трябва да се реновира. За 20-те години безстопанственост сградата е прогизнала от влага и големият архив от филмови ленти на практика е неизползваем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама