Бойко Борисов и Вежди Рашидов откриха преродения Драматичен театър в Пловдив

19:13, 23 юни 16 / Култура 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Честит ви дом. Честит ви хубав театър" - с тези думи министърът на културата Вежди Рашидов приветства препълнената голяма зала на Драматичния театър в Пловдив, която днес отвори врати след тотален ремонт.

За моноспектакъла на Камен Донев "За всеобщата просвета" в Пловдив пристигнаха премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, председателят на Комисията по култура и медии Славчо Атанасов, шефката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, депутати, политици, общественици. Те бяха посрещнати от Областния управител Здравко Димитров, кмета на Пловдив Иван Тотев и директора на театъра Кръстьо Кръстев.



Три години след злополучния пожар, който изпепели цялата зрителна зала, пловдивският театър е най-хубавият в страната, отбеляза министър-председателят. Той припомни, че ремонтът на емблематичната сграда стана възможен благодарения на финансовата помощ от държавата.

"Пловдив е хубав град и ще става все по-хубав, с общи усилия правим всичко възможно, можете да разчитате на нас и през 2019 година, когато ще сте Европейска столица на културата", подчерта от своя страна Вежди Рашидов.



Припомняме, че през август 2013 г. при пожар изгоря голямата сцена на Драмата, а почти цялата сграда на Театъра стана неизползваема. В края на април 2015 г. беше изготвен технически проект за ремонт и реконструкция на основната сграда и зала в нея, който беше одобрен от главния архитект на Община Пловдив. През трите години от пожара досега трупата игра на сцената в Дома на културата "Борис Христов". Сега театърът е напълно обновен и готов да приеме големия фестивал "Сцена на кръстопът" наесен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама