Младежите до 18 години в Пловдив искат да работят, издадени са 68 разрешителни

08:11, 24 юни 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
79 заявления за наемане на ученици на работа са подадени от началото на годината досега в Инспекцията по труда, съобщи за Пловдив Topnovini.bg директорът на ведомството Атанас Чернаев. Издадени са 68, 7 са  в процес на обработка, а за 4 има откази. Те са основно заради професии, който попадат в забранителния списък за младежите или работодателите не са представили необходимите документи. Разрешителните са два пъти повече в сравнение с минали години, уточни Чернаев.

Разрешението за приемане на работа на лица до 18-годишна възраст се дава от инспекцията по труда. За целта работодателят прави писмено искане, в което се прилагат документи като оценка на риска на работното място, правилата за безопасност на труда и декларация за съгласие от един от родителите.

 "Минималната работна заплата не трябва да е по-ниска от минималната работна заплата, която е определена за страната. Единствената разлика между непълнолетните работниците и другите, които са навършили 18 години е, че работният ден не трябва да бъде по-дълъг от 7 часа. Освен това работното време не трябва да приключва по-късно от 20 часа", каза директорът на "Инспекция по труда"-Пловдив Атанас Чернаев.

Най-често работодателите търсят да наемат непълнолетни за неквалифицирани длъжности в  ресторантьорството  и  търговията. "Съветът ми към младежите е, ако ще работят през лятото, да започнат след като сключат трудов договор. Така ще  имат застраховка ,че работодателят ще изпълни ангажиментите, които е поел", допълни Атанас Чернаев. 

През 2014 година работодателите, които са наели лица под 18 години са 39, през миналата година-само 10. По данни на инспекцията по труда най-често договори за наемане на непълнолетни се сключват за периода от средата на месец юни до края на август. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама