Обезопасиха бункер с отровни пестициди в Пловдив

17:07, 24 юни 16 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бетонен бункер с отровни пестициди, стоял с години без надзор, е изчистен и обезопасен, съобщиха от Областната управа в Пловдив.

След намесата на областния управител Здравко Димитров е свикана комисия от експерти, която е извършила проверка на място в землището на кв. "Прослав", в района на бул. "Пещерско шосе". Пестицидите с изтекъл срок на годност са извадени от бункера и откарани на склад за опасни отпадъци.

Утре бункерът ще бъде обеззаразен с хидратна вар, с което ще се изпълнят предписанията на областния управител.

Имотът не е собственост на Областна администрация - Пловдив, а е с предоставени права за управление на Министерство на земеделието и горите за нуждите на Института по зеленчукови култури "Марица". Отдаден е отдаден под наем чрез договор за съвместна дейност от принципала Селскостопанска академия на фирма "Еврокорект" - Пловдив.

При огледа на място от комисията е установено, че бетонният бункер попада в имот, собственост на Института по зеленчукови култури "Марица".

Още на 22 юни са били предприети мерки по обезопасяване на мястото, включващи запечатване с изолационни панели на входа на бункера и ограждането му със сигнална лента. При огледа е било установено наличието на около 70 варела х 25 литра, съдържащи препарат за растителна защита "Фолпан 480 ЕК" без етикети на български. Годината на производство, видно от надписите върху варелите, е 1999 г. Препаратът е излязъл от употреба и не се използва.

Изоставеният бункер не е бил известен на РИОСВ - Пловдив, и не се води на отчет в инспекцията. По същата причина обектът не е бил предмет на проверка от ежегодната комисия, която се назначава по заповед на областен управител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама