Йордан Иванов: ДСБ -Пловдив стана заложник на един конфликт между Борисов и Цветанов, чието олицетворение е противопоставянето Иван Тотев -Здравко Димитров

09:14, 01 юли 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Йордан Иванов беше избран за председател на ДСБ в Пловдив. Той е завършил френската езикова гимназия "Antoine de Saint-Exupéry" – гр. Пловдив. За висшето си образование избира юридическия факултет на Нов Български университет. Предстои му да приключи и с втората си специалност – Политически науки на Френски език. Иванов е на 29 години, женен, с едно дете. Владее френски и английски език, преминал е редица курсове за повишаване на професионалните си знания и умения.

 

Какво ви мотивира да се кандидатирате за председател. Рядкост е когато млади хора искат сериозно да се занимават с политика?

ДСБ е единствената партия, в която съм членувал. Има няколко причини, които ме накараха да се кандидатирам. Първата е 5-те номинации, които получих от 6-те организации в Пловдив. На второто място е убеждението ми, че да променяш средата през политиката е възможно и най-голямото доказателство е гражданската петиция за прозрачен Общински съвет, която инициирах преди няколко месеца в местния парламент в Пловдив. Това са дребни примери от ежедневието, които говорят, че е възможно през политическа партия да променяш средата.

Имаше ли кандидатурата ви предварително одобрение от Радан Кънев, все пак Пловдив е важен град за тази партия?

Разбира се, че не. Ние сме демократична партия, това е казано и в името ни. Най-голямото доказателство е, че Радан Кънев не се намеси по никакъв начин в избора на председател на пловдивската организация. Тук е момента да вметна, че пловдивската структура е една от трите в страната наред със София и Варна, където председател може да се избере само след номинация от регионален член на партията. Не е необходимо да има одобрение от националното ръководство. Самият Радан Кънев беше на събранието, поздрави ме на място. По-важно е обаче да се отбележи, че съм избран със сериозна подкрепа, което ми вменява голяма отговорност.

Каква ще бъде линията развитие на партия ДСБ в Пловдив?

Аз се определям като човек на действието и единствената цел, която мога да имам е ДСБ да стане водеща политическа сила в града. Дясната общност в Пловдив преживя много трусове и разочарования, често пъти беше лъгана. Не искам да се връщам назад, защото не ми е работа да го правя, не ми е и това визията - аз съм човек, който гледа напред. Трябва обаче да преглътнем всичко, което се случи в града и да направим ДСБ водеща партия, което е напълно възможно да се случи за 2-3 години след много труд.

Все пак как ще направите? Знаем, че през годините синьото пространство беше разцепено на много парчета, които е трудно да бъдат събрани.

ДСБ в Пловдив от тук нататък трябва да претърпи една метаморфоза. Трябва да излизаме с позиция преди всяка сесия на общинския съвет без изключение. Това е начинът на една партия да се изгради. Едновременно с това трябва да отбележим, че актуалната политическа ситуация  е изключително объркваща и ние ще направим промяна. По време на отчетно-изборното събрание вече бившият председател на партията Пепа Деведжиева, която е и общински съветник, поиска санкцията политическото ръководство на ДСБ да проведе разговори в рамките на Реформаторския блок за сформиране на нова група в общински съвет. Сега ДСБ-Пловдив се намира в една изключително объркана ситуация и за мен, и за пловдивчани.  На национално ниво ние сме коалиция Реформаторски блок, която не е единен политически субект. Едновременно с това в Пловдивския общинския съвет Реформаторският блок се намира в коалиция, която носи името на областния управител Здравко Димитров. Той пък от своя страна изгради кампанията си на антиГЕРБ риторика. Оказва, че ДСБ в Пловдив стана заложник на един конфликт между Борисов и Цветанов, чието олицетворение е противопоставянето Иван Тотев на Здравко Димитров. Аз като председател няма да позволя ДСБ да стане жертва на този конфликт

Каква ще бъде позицията на тази нова група? Как ще гласува тя - ще подкрепя управляващите или ще бъде опозиция?

Каква ще бъде позицията на тази нова група е въпрос на разговори. Единственото нещо, което мога да кажа на този етап е, че ще се проведат серия от срещи с партиите вътре в Реформаторския блок, за да направим едно  общо заключение.

Как оценявате управлението на Пловдив, по време на Иван Тотев?

Ще кажа личното ми мнение, защото ние все още нямаше решение на политическото ръководство. По-скоро е негативно - имам силни задръжки по отношение на това как се управлява града, за прозрачността на институциите. Имам много сериозни задръжки срещу приетата наредба за платените паркоместа. Това, че пловдивчани ще трябва да си плащат по 15 лева на месец, ще донесе само хаос и негативи.

Промяна в работа с партньорите от Реформаторския блок ще има ли?

С тях съм в брилянтни отношения. В никакъв случай не може да има разцепление. Очаквайте от мен да обединявам, а не да разделям.

Старите лидери имат ли място в новата ви визия за развитие?

В добри отношения съм с предшественичката ми Пепа Деведжиева и бъдете сигурни, че тя ще защитава до край нашите позиции в общинския съвет. В разговорите за новата група няма място за моите лични отношения към Тотев и Здравко Димитров. Разговорите ще бъдат само на принципна основа върху политиките, които се водят.

Най-голямата ви амбиция за ДСБ на национално и на регионално ниво коя е?

На регионално ниво категорично веднага започвам работата ДСБ да се превърне във водеща политическа партия. На национално ниво – да станем втора политическа сила.