Бойни знамена, парад и концерт възраждат славна традиция в Пловдив

18:26, 01 юли 16 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бойни знамена, празнично шествие и концерт възраждат една славна традиция – празника на Гарнизон Пловдив.

"Датата 4 юли пловдивчани и гости на града ще свързват с героичната и славна традиция на Гарнизон Пловдив, а не с празника на американската независимост", заяви началникът на военното формирование и командир на 68-а бригада специални части ген. Явор Матеев.

Пловдивският гарнизон е най-големият в страната и в исторически план е извоювал ключови сражения, свързани с националното обединение на България. До 44-та година празникът се е отбелязвал на датата, бележеща победата българската армия при Криволак по време на Междусъюзническата война през 1913 г. – 4 юли, която обръща хода на събитията.

"Българската армия съществува заради народа и нека този традиционен празник застане редом до честванията за Съединението и Националния празник", подчерта Матеев.

Специално за шествието на представителните блокове на военните формирования през Главната улица на Пловдив ще бъде донесено от Националния военноисторическия музей в София славното знаме на 9-и пехотен полк. На концерта в Концертна зала – Пловдив за първи път ще бъдат изпълнени маршове от духов оркестър, които са изпълнявани по времето на славните военни победи. Краят на празника ще бъде отбелязан от тържествена проверка (заря) на пл. "Централен".

На парада се очаква да присъстват представители на държавната и местната власт, военни, духовници и военни патриотични съюзи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама