Стартира петиция срещу законопроекта на Методи Андреев за комунистическите символи

20:01, 01 юли 16 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стартира електронна петиция срещу законопроекта на Методи Андреев за забрана на комунистическите символи. Тя е част от Националната гражданска инициатива "Да оставим историята на историците, не на политиците", която започна подписка преди месец и ще продължи до края на лятото, съобщиха от БСП-Пловдив.

"Само за ден електронната петиция подкрепиха 120 граждани, а в подписката до момента са положили подписи над 1500 пловдивчани", съобщи председателят на РС на БСП – Северен Илия Гатев, основен организатор на инициативата.

Целта е с достатъчно на брой подписи да се внесе предложение до Народното събрание за отхвърляне на ЗИД на закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, внесен на 27.01.2016.

"Този законопроект е поредното дясно недоносче, активно рекламирано чрез медиите. С приемането му се премахват комунистическите паметници, забраняват се комунистическите символи на обществени места, а в учебниците на МОН задължително ще пише, че комунистическият режим е престъпен", обясни Илия Гатев.

По думите му законодателната инициатива на антикомунистическите апологети цели нагла атака срещу антифашистката съпротива, водена от БКП с повече от 30 000 жертви само за периода 1941-1944г. Омаловажава се участието на България в Отечествената война с близо 32 хиляди загинали. "Това е начин и за оневиняване на фашистките палачи като се прикрият издевателствата им през 1923-1926 г, както и в периода 1934 -1944г", категоричен е социалистът. Позицията му е, че някои от вносителите на въпросния законопроект с удоволствие биха зачеркнали от историята  периода 1944-1989, но той съществува, а съграденото и постигнатото тогава още е в сърцата и умовете на хората.

"Свидетели сме как потомци на фашистките главорези отново са в политическия живот, дават препоръки, заклеймяват, прокарват закони, насаждащи омраза и разделение"- твърди Гатев.

В допълнение той изтъква, че законопроектът на Методи Андреев е истинска политическа репресия, недопустима за демократичните разбирания на съвремието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама