Бурени превзеха разкопките в центъра на Пловдив

17:44, 21 юли 16 25 1014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Археологическите разкопки на древния Филипопол пред Централна поща в Пловдив са обрасли с бурени. Това лято на обекта не се работи и неканената растителност бавно, но сигурно превзема разкритите останки от римския Форум.

През годините тук бяха открити артефакти от I до XII век, тъй като на мястото е имало първо Форум, след това през Средновековието е бил издигнат жилищен квартал, който впоследствие е унищожен, а от османския период (XVII-XVIII век) датират останките на пещи.

Разкритите находки трябва да се впишат в цялостното преобразяване на площад "Централен" в Пловдив, което трябва да се осъществи до 2019 година.

Новата визия ще следва идейния проект на португалското архитектурно бюро FORA, което спечели международния конкурс за площада. Разработката предвижда обновяване на всички площадни пространства, включително зоните около бул. "Цар Борис III Обединител" и пешеходните подлези. Концепцията на архитектите залага на максимално разкриване на археологическите забележителности, а самият площад да е непрекъсната дървена конструкция, която се разпростира върху целия терен и предпазва разкритите руини.

С изграждането на подземното преминаване на ул. "Гладстон" преди няколко десетилетия римският Форум е бил разделен на две. Днес останките му лежат под нивото на модерния град и отразяват история, обхващаща период от 4000 години.

Реализацията на проекта за обновяване на площада обаче все още е в начална фаза. Техническото задание бе коригирано и предстои съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), след което Община Пловдив ще може да възложи и самия инженеринг за площада.

Разкопките са оградени с ажурна ограда, благодарение на която са видими за туристите, чийто интерес безспорно привличат. След последния летен порой обаче бурените избуяха и вече са обхванали цялата територия на разкопките. Нищо не предпазва разкритите ценности и от слънцето, вятъра и дъжда, както и от боклуците, които свободно минават през леките ограждения и се трупат на обекта. Миналата година пък спукана водопроводна тръба наводни цялото пространство, а по-рано на археологическия терен се бе образувало и минисвлачище.

Площите, предмет на археологически проучвания в центъра на Пловдив, са в рамките на целия римски Форум, включително улиците от юг и запад до южната крепостна стена, която се намира малко преди сградата на бившия Партиен дом. В проекта ще се впише и част от територията на Централна поща на подземно ниво, свързана с археологическия пласт, както и част от големите фоайета.

Докато това се случи обаче, бе могло поне да се положат усилия археологическите разкопки да се почистят от бурените и отпадъците. Защото гледката на занемарените останки от някогашното величие на Филипопол никак не приляга на една бъдеща Европейска столица на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама