Над 1 млрд. евро инвестиции се очакват в "Тракия икономическа зона" през следващите 10 г.

16:49, 22 юли 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 1 милиард евро инвестиции "на зелено" се очаква да бъдат привлечени през следващите 10 години в "Тракия икономическа зона" - както в разширяване на съществуващите, така и в нови предприятия. Предвижда се и разкриването на 30 хиляди нови работни места. Целта е поне една трета от тези работни места да са за инженери и специалисти висшисти.

Това съобщи заместник-кметът на Пловдив по образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество Стефан Стоянов при откриването на днешната бизнес среща на тема "Научните изследвания и иновациите - основа за ускорено развитие на икономиката в Пловдивския район".

Само през последните 18 месеца в "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) са привлечени инвестиции за над 100 милиона евро. Наситеността на откриване на работни места е изключително висока, безработицата непрекъснато намалява.

ТИЗ отдавна се е превърнала в запазената марка на индустрията и инвестициите в Пловдивския регион, отбеляза Стоянов. Тя надгражда работата, свършена през последните 19-20 години от местната бизнес общност, която създаде новата индустрия на региона и страната. ТИЗ обединява 6 индустриални зони и 9 общини. В момента на територията й оперират над 100 компании, над 80 от които са чуждестранни. До момента инвестициите "на зелено" в зоната са 1.1 милиарда евро. Създадени са близо 17 000 работни места, които всяка година се увеличават.

Около 7000 декара са останалите свободни индустриални площи в ТИЗ. Перспективите за в бъдеще са насочени към интензивно развитие на сектори като машиностроенето и автомобилната индустрия. Очаква се до 10 години в Пловдивско да бъде привлечена и автомобилна марка и да има завод, който да асемблира автомобили. Според заместник-кмета Стоянов това е напълно реалистична задача, въпреки че за момента изглежда малко абстрактна.



"Проектите в ТИЗ се осъществяват в кратки срокове благодарение на завършеното устройствено планиране на територията, подкрепата на местните общински власти и работата на екипа на зоната - специалисти с над 15-годишен опит в строителството на промишлени, логистични, инфраструктурни, енергийни и търговски обекти, включително юристи и посредници. Зоната предлага завършени производствени, логистични и търговски обекти", поясни съуправителят на ТИЗ и собственик на "Сиенит холдинг" инж. Пламен Панчев.

"През последните 20 години Пловдив разви своите индустриални зони, привлече много инвеститори, а местните компании създадоха сериозен бизнес", отбеляза още заместник-кметът Стоянов. Петдесет процента от местната икономика се пада на производството, където са заети близо 70 хиляди души, а спектърът на браншовете е много широк - от лека промишленост до машиностроене.

"Пловдив е най-високо индустриализираният регион в страната, дори в София има по-малко индустрия, отколкото тук, а във Варна и Бургас, взети заедно, обемите са по-малки - и като наети хора, и като брутен вътрешен продукт", отбелязав още Стоянов.

Той припомни, че през последните години градът и регионът непрекъснато привличат хора от други райони на страната. Тук идват не само студенти, но и хора, които се установяват да работят и живеят със семействата си в Града под тепетата. Наблюдава се и трайна тенденция на заселване на чуждестранни граждани и интернационализиране на пазара на труда.

През последните няколко години в Пловдив се увеличава броят на чуждите инвеститори. Местната икономика освен производство акцентира на енергетика, туризъм, търговия, с много голям потенциал е и земеделието. Последните проучвания сочат, че производства с по-ниска добавена стойност остават в региона, докато в града навлизат високотехнологични компании, които създават продукт с по-висока добавена стойност. Тази тенденция ще се засилва през следващите няколко години и по отношение навлизането на нови инвестиции, и в развиването на местния пазар на труда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама