Скъпи плодове и зеленчуци в Пловдивско, няма да поевтинеят

17:30, 22 юли 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Драстично по-високи са цените на доматите и краставиците от миналата година и тенденцията ще се запази. Има и дефицит на родна продукция. Това каза изпълнителният директор на борсата в Първенец Христо Панайотов, цитиран от Радио Пловдив. По думите му в момента цената на доматите е от 1.50 до 2.40 лева на едро, като това е вносна продукция от Полша. Миналата година са били на цена 0.80 ст. При краставиците също цената е много висока от 1.40 до 1.60, като отново са полско производство.

Български домати почти липсват, защото "болестите и природата са си казали тежката дума", коментира Панайотов. В момента  се предлагат все още домати от оранжерии, но и те се търгуват на висока цена.

Пипер в момента също липсва, но реколтата е лоша и цената тази година ще бъде висока, прогнозира директорът на тържището.

Според него ако миналата година килограм чушки са се продавали за 0.80 ст, сега румънски пипер е на цена до 1.80лева. Българската продукция най-вероятно ще се търгува на цена 1.20 до 1.40 лева.

Панайотов допълни, че положението при плодовете е същото. Предимно се предлага внос. Очаква се гръцко грозде. По думите му все още няма дефицит на турска стока и въпреки ситуацията в южната ни съседка тирове редовно пътуват.

Българската стока я удари и градушката, но и няма производство, допълни още Панайотов

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама