Почти 63% от местата в ПУ "Паисий Хилендарски" са запълнени след първо класиране

19:46, 22 юли 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След първо класиране в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ са записани 2108 първокурсници, което е почти 63% от местата за новата академична година. Това съобщи зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Христо Крушков. Днес висшето училище обявява второто си класиране, а срокът за записване на приетите по него е от 25 до 27 юли включително. Третото класиране ще бъде обявено на 29 юли.

Най-много заети места процентно има при социалните, стопанските и правните науки, като първенството държи направление „Психология“, което в редовната си форма е запълнено до 88,75%, а в задочната –нацяло. По същия начин върви записването и в направление “Икономика“ – за задочното обучение няма свободни места места, а в редовната форма – по-малко от 13% не са заети. В направление „Администрация и управление“ задочната форма също е достигнала лимита си. В направление „Право“ са попълнени 82,31% от акредитирания прием в редовна и 87% в задочна форма.

При хуманитарните науки рекордьор по запълване на местата за новата академична година са филологическите бакалавърски програми – заети са 76% в редовно и 55,77% в задочно обучение. В специалността „Английска филология“ за 70 места са се записали 66 човека, остават свободни 4 бройки. В „Руска филология“ единствено в задочна форма има 2 свободни места.

В направление „Информатика и компютърни науки“ са записани 326 студенти: 178 – редовно, и 148 – задочно. По общ брой записани студенти направлението е на първо място в задочното и на трето място в редовното обучение. Тук има голям брой чакащи да запишат любимата специалност на второ класиране и радостната новина е, че за част от тях това вече е факт, обясни доц. Крушков.

В направление „Педагогика“ планираният прием в редовна форма е изпълнен до 65%, а задочният – до 92%. Най-голям е интересът към „Предучилищна и начална училищна педагогика“, където 86 от всички 100 места в редовна форма са заети. В задочна форма на специалността само 5 от 60-те места все още остават свободни.

Окончателното запълване на обявените места за академичната 2016/2017 година ще стане след провеждане на изпитите за специалност „Актьорство за драматичен театър“, които по традиция се насрочват през м. септември, в три състезателни кръга. За настоящата година дните за явяване са 12, 13 и 14 септември, като на тях ще се явят 17 човека.

Кандидат-студентите, приети по първа желана специалност, следва да се запишат от 25 до 27 юли, в противен случай губят право на участие в следващите класирания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама