Ангел Иванов: Поезията и мечтите на Вапцаров ни обединяват в името на по-доброто бъдеще

18:22, 23 юли 16 / Политика 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Неговата поезия, мечти, борба и смърт ще ни събират и обединяват в името на по-доброто бъдеще за България", това каза в словото си председателят на РС на БСП в "Южен" и зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив Ангел Иванов пред паметника на Никола Вапцаров. С митинг-поклонение днес пловдивските социалисти отбелязаха 74 години от разстрела на поета.

Цветя пред паметника на бул. "Никола Вапцаров" положиха общинският съветник от БСП Иван Петков, членовете на ИБ на БСП в Пловдив Милена Колева и Красимир Трифонов, районните председатели на "Западен" и "Северен" Десислава Йорданова и Илия Гатев, бившият зам.-министър на образованието Кирчо Атанасов.

"Той бе работник, моряк, поет, комунист, човек с достойнство, с мечти за утрешния ден, борец за социална справедливост и човешки щастие", изтъкна още в словото си Иванов. Той подчерта, че в поезията на Вапцаров са отразени страданията, борбите и надеждите на българския народ, а срещу монархофашизма талантливият поет воюва с всички средства, включително с цената на своя живот.



На 23 юли 1942 г. Никола Вапцаров и петима негови другари са осъдени на смърт чрез разстрел по дело 585/1942 срещу членове и сътрудници на ЦК на Българската работническа партия (комунисти). Присъдата е изпълнена същия ден на гарнизонното стрелбище на Школата за запасни офицери в София.

"Идеалът на Вапцаров днес е потъпкан, защото хората отново са жертва на несправедливостта, несигурността, безработицата и разрушените социални системи. Почти три милиона са емигрирали от България, неграмотността вече става норма, а достъпът до здравеопазването - лукс", изтъкна още председателят на социалистите в район "Южен". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама