Мълчалив протест на миряни пред църквата в Черноземен, няма литургия

10:18, 24 юли 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Миряни се събират днес на мълчалив протест пред църквата  в село Черноземен. Това съобщи кметът на селото Тоня Христозова, цитирана от Радио Пловдив. По думите й, хората не са съгласни с авторитарните действия на митрополията и вероятно  към тях ще се присъединят и протестиращи от от Асеновград, Перущица, Батак и други селища, където ремонтите на църквите също са били отказани.

Припомням, достъпът до църквата в Черноземен бе забранен заради срутения навес и  реалната опасност за здравето и живота на хората. До запечатването на сградата се стигна след намесата на Министерство на културата и издадената заповед от кмета на община Калояново.

Кметицата на Черноземен Тоня Христозова предупреди, че в църквата не бива да се влиза преди да се поставят укрепващи скелета и районът да се обезопаси.

Междувременно от Пловдивската митрополия отмениха литургията, която трябваше да започне в 9 часа в затворения храм и да бъде отслужена от Негово Преосвещенство Знеполския  епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, заедно със свещениците от Пловдивска  духовна околия.

В понеделник комисия от Министерство на културата ще извърши на място проверка  на случая със срутената черква. При огледа  ще се установи актуалното състояние на църквата „Св. Георги” и ще се дадат указания за последващи действия по възстановяване на храма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама