"Съюз за Пловдив": Защо "умните"светофари задръстиха града и докога ще чакаме електронния билет

10:06, 27 юли 16 / Политика 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По чия вина и защо се бави по-доброто регулиране на трафика и въвеждането на електронната система за управление на градския транспорт? Тези въпроси поставя в питането си до кмета Иван Тотев председателят  на  ППГОС "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева.

Питането за изпълнение на двете обществени поръчки на обща стойност над 26 млн. лв. ще бъде внесено на сесията на Общинския съвет на 28 юли.

Транспортният проект, финансиран по оперативна програма "Регионално развитие", има за цел да подобри трафика в Пловдив и да повиши качеството на обслужването в градския транспорт. Към настоящия момент пловдивчани и гости на града отново се сблъскват със същите проблеми, каквито имаше в Пловдив, преди да бъдат инвестирани милиони левове в реализацията на проекта.

Задръстванията на основните улици в Пловдив създават напрежение в трафика и предпоставки за пътно-транспортни нарушения. Новите светофарни уредби, наричани "интелигентни", засега не успяват да облекчат движението. Как се регулира трафикът - с помощта  на трафик детектори, както е предвидено в транспортния проект, или циклограмите все още се настройват ръчно от оператори, пита Каназирева.

Едновременно с това фактът, че електронната система в градския транспорт не работи, предизвиква негативни коментари сред пътниците и съмнения за неефективно усвояване на европейските средства, подчертава в питането си съветничката. Тя напомня, че според официалните изявления от страна на община Пловдив от 1 април т.г. пътниците трябваше да получават по-качествена услуга. С тази цел през март Общинският съвет прие пакет от новите превозни документи и механизъм за заплащане на транспортните фирми, съобразен с европейския регламент.

Към настоящия момент нито един от компонентите не е въведен напълно в експлоатация. Автобусите се обслужват от кондуктори, електронното оповестяване на маршрутите и спирките липсва, електронни билети и карти не се издават с изключение на много малка част от пакета, гласуван в Общинския съвет.

Администрацията трябва да отговори и на въпрос дали е въведена в експлоатация сградата, където по проект трябва да се помещават Центърът за управление на трафика, Центърът за управление на градския транспорт и GPS система. Ако до този момент акт 16 не е подписан, каква е причината и дали тя има връзка със забавянето на резултатите, очаквани по проекта,  пита още съветничката.

По оперативна програма "Регионално развитие" на Община Пловдив е предоставена безвъзмездна финансова помощ с основна цел повишаване на качеството на транспортното обслужване на пътниците.

Каназирева настоява да й бъдат предоставени копия от договорите с изпълнителите на двете обществени поръчки - за новите светофари и електронната система в градския транспорт, а също така и копия на приемо-предавателни  протоколи.

Администрацията трябва да отговори  по какъв начин е извършено разплащането с изпълнителите.

Пловдивчани очакват ясна и коректна информация за разходване на публичните средства, счита Дани Каназирева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама