Иван Тотев: Община Пловдив не е искала да придобива държавни дялове от Панаира

10:25, 28 юли 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Община Пловдив не е имала волеизявление да придобива държавните дялове от Панаира и това решение ни хваща малко неподготвени." Това коментира днес кметът на Пловдив Иван Тотев по повод правителственото решение от вчера Пловдив и Варна да получат държавните дялове от Панаира.

Припомняме, че според решението на Министерския съвет Община Пловдив получава 11 607 385 броя акции, представляващи 20.63% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, а Община Варна – 16 314 400 броя акции, които са 29% от капитала на дружеството.

Според кмета към настоящия момент тези проценти не може да бъдат приети, както и да бъде взето каквото и да е решение без санкция на Общинския съвет. Следващата сесия, на която е възможно да бъде гледана такава точка, е през септември.

"Ако евентуално тогава имаме внесена такава точка, ще може Общинският съвет какво ще прави оттук нататък. В момета не можем да коментираме дали искаме, или не, тъй като не знаем какво имаме насреща. Не бихме взели такова важно решение, което касае финансите на град като Пловдив, без необходимата информация. А към настоящия момент не разполагаме с информация за финансовото състояние на дружеството, знаем само оценката на държавния дял от миналата година, която е около 70 млн. лева", коментира Тотев.

До септември Община Пловдив ще се опита да получи повече информация от Министерството на икономиката, за да може евентуално през септември общинските съветници да могат да вземат конкретно решение.

Община Пловдив няма пряко участие в "Международен панаир - Пловдив", а в дружество, което реално има участие в Панаира, припомни Тотев. В това дружество Общината е миноритарен акционер с 25% и не е получавала никакви дивиденти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама